И четиримата обвинеми, които бяха задържани заради откритите 18 загинали афганистанци в камион край Локорско, остават в ареста. Това става ясно от съобщение на Софийския апелативен съд.

Петият - соченията за лидер на групата Виктор Кузмов, изобщо не е обжалвал мярката си "задържане под стража", наложена от първата инстанция.

Има и шести обвиняем - бившият граничен полицай Валентин Христов, който доскоро бе в Гърция, но е дал доброволно съгласие за екстрадиционна процедура и няма да оспорва пред съда там.

Така фактически пред съда днес застанаха най-"дребните риби" в схемата: Атанас Атанасов и Христиан Дунгаров - съответно шофьор на камиона и пътник до него, както и Тачо Тачев и Петър Янев, които на практика пригодили тайник в камиона, бидейки електроженисти.

Магистратите от САС днес се мотивираха с големия обем събрани до момента доказателства, от които се прави извод, че всички обвиняеми са участвали в престъпленията, за които са обвинени.

Събрани са свидетелски показания, обясненията на задържаните също подкрепят този извод. Част от тях имат и обременено съдебно минало – осъждани са за различни престъпления в миналото, пишат от пресслужбата на съда днес.

Христиан Дунгаров - най-младият участник (роден през 2001 г.), който миналия път почти се разплака в съда и е с чисто съдебно минало, също остава в ареста, тъй като извършените от групата с негово участие престъпления са с висока степен на обществена опасност.

Здравословното състояние на шофьора Атанасов, което бе изтъкнато от защитата му за предпоставка за промяна на неговата мярка, позволява той да пребивава в ареста, определи още съдът.

Степента на участие на всеки един от задържаните е въпрос на по-нататъшно разследване, но на този етап съществува опасността обвиняемите да се укрият, както и да извършат други престъпления.

Определението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване.