Мегакомпанията Meta, собственик на Facebook, Instragram и WhatsApp, работи върху "персони" с изкуствен интелект за основните си чат програми, съобщи Engadget. 

Компанията ще инвестира дългосрочно върху различни типове AI - чатботове като всеизвестният ChatGPT и генератори на мултимедия като Dall-E и MidJourney. 

Тези функции ще се превърна в част от чатовете в Messenger и WhatsApp, и филтрите в Instagram. В цялата гама от платформи на Meta ще има прилагане на изкуствен интелект за различни фукции. 

Затова и Зукърбърг е събрал всичките си AI екипи в един, но предупреждава, че има много "фундаментална работа", която трябва да бъде свършена, преди да са налице развити проекти.

Така и Meta се включва в надпреварата, в която вече се съревновават Google, Microsoft и друти техногиганти - за по-добър и по-развит изкуствен интелект. За разлика от тях обаче, компанията на Зукърбърг е сред сериозно пострадалите от следпандемичната рецесия, а неосъщественя проект за "метавселената" им струва много без резултати.