Серия взривове са разтърсили западната част на окупирания от Русия Крим в нощта на вторник срещу сряда, 1 март, съобщават потребители на канали в Телеграм.

Общо най-малко осем експлозии са чути в районите на Севастопол, курорта Евпатория и на селата Чорноморское и Молочное. 

За момента няма да данни за разрушения и пострадали. Никой не е поел отговорност и окупационните власти не са коментирали.

Те обаче се готвят да изпробват днес система за известяване на населението за опасности, съобщава украинският новинарски сайт НВ.

Съобщенията идват след серия подобни взривове в различни райони на Русия, причинени от дронове в нощта на понеделник срещу вторник, 28 февруари. 

Руската армия съобщи днес, че е свалила 10 украински дрона при опит за "масирана" атака срещу нейните обекти на анексирания Кримски полуостров ден след подобно нахлуване на няколко безпилотни летателни апарата на руска територия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Опитът на киевския режим за масирана атака с дронове срещу обекти на Кримския полуостров беше осуетен", се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

Според министерството шест украински ударни дрона са били свалени от руската противовъздушна отбрана, а други четири са били извадени от строя с електронни средства.

Това не е първият случай, когато Крим (полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., където е базиран нейният Черноморски флот, и който тя използва като тилова база за инвазията си в Украйна) е атакуван с помощта на дронове.

Безпилотни летателни апарати атакуваха пристанището на Севастопол там през декември, електроцентрала в началото на октомври и щаба на руския Черноморски флот през август миналата година.

В края на октомври руски кораби в Севастополския залив станаха обект на нападение, което накара Русия временно да спре действието на важното споразумение за износа на украинско зърно, припомня АФП.

По повод на вчерашните взривове в Русия украинският президентски съветник Михайло Подоляк написа в Туитър: 

"Украйна на нанася удари по територията на Русия. Украйна води отбранителна война с цел деокупацията на всички територии. Това е аксиома".

Подоляк нарече пусковете на безпилотници на руска територия "вътрешни атаки", в които се проявява процес на "паника и разпад" в Руската федерация.

"В Русия нарастват процесите на паника и разпад, проява на които е увеличаването на вътрешните атаки на неустановени летящи обекти срещу обекти на инфраструктурата", написа той.