Шедьовърът на Кандински "Мурнау с църква II", върнат неотдавна на наследниците на собственичката му -  германска еврейка, убита от нацистите, беше продаден за близо 42 милиона евро (37,2 милиона британски лири) в Лондон, поставяйки нов тръжен рекорд за художника, предаде Франс прес, позовавайки се на аукционна къща "Сотбис". 

"Ранните творби на Кандински рядко се появяват на пазара. Повечето от тях се намират в големи музейни колекции по света", отбелязват от "Сотбис".

Продаденият за рекордна сума шедьовър на Василий Кандински е с размери около метър на метър и предлага колоритен изглед на германското село Мурнау, чиито островърхи покриви и кулата на църквата се извисяват подобно на върховете на Баварските Алпи, припомня БТА.

Платното с маслени бои, нарисувано през 1910 г. - ключов момент в творчеството на руския художник, дълго време украсява трапезарията на Йохана Маргарете и Зигберт Щерн, основатели на просперираща текстилна компания.

Двойката, която е в центъра на културния живот на Берлин през 20-те години на миналия век и посещава видни личности като Томас Ман, Франц Кафка и Алберт Айнщайн, е събрала впечатляваща колекция от около сто картини и рисунки, украсяващи дома им.

Зигберт Щерн умира от естествена смърт през 1935 г. Съпругата му Йохана Маргарете обаче е принудена да бяга от преследвания и от Германия, преди в крайна сметка да стане жертва на изтребването на евреите от нацистите в Аушвиц през май 1944 г.

Картината "Мурнау с църква II" едва преди 10 години е идентифицирана в музей в Айндховен, Нидерландия, където се намира от 1951 г. Миналата година тя беше върната на наследниците на Щерн, от които са останали 13. Те ще си поделят приходите от продажбата.

"Въпреки, че нищо не може да заличи злодеянията от миналото, връщането на тази картина, която е означавала  толкова много за нашите прародители, е от много важно за нас, тъй като е признание и отчасти затваря рана, останала отворена през поколенията", казват наследниците. 

На търга в Лондон беше продадена и четириметровата картина "Танц на плажа" (1906) на Едвард Мунк, скрита от нацистите в плевня в сърцето на норвежка гора и за която е постигнато споразумение за реституиране. За творбата беше платена сумата от 19 милиона евро (16,9 милиона британски лири. 

Картина на Франтишек Купка "Комплекс" (1912), принадлежала на актьора Шон Конъри, беше продадена за 5,2 милиона евро (4,6 милиона британски лири). Постъпленията ще отидат за фондация "Конъри", която работи в Шотландия и на Бахамските острови.

Продажбата е част от поредица търгове в Лондон, посветени на модерното и съвременното изкуство. Конкурентите от "Кристис" ще предложат картини на Сезан, Магрит и Пикасо, оценени на няколко милиона евро.