След повече от половин година пълзене из околностите на Бахмут, руснаците най-накрая успяха да навлязат дълбоко в града.

Изтегляйки се в западната му част, украинците взривиха мостове след себе си.

Защитниците обаче все още не възнамеряват да оставят Бахмут в ръцете на агресора. Институтът за изследване на войната съобщи, че руснаците не са в състояние да обградят града.

Тоест, украинците могат да продължат да нанасят тежки поражения на наемниците от "Вагнер", знаейки, че разполагат с коридор за контролирано изтегляне. 

Затова и воплите на печалния странник Евгений Пригожин към президента Зеленски останаха нечути. Приближени на шефа на "Вагнер" медии публикуваха на 3 март видео, в което бизнесменът призовава държавния глава да спаси живота на "старците и децата", които смело защитават украинския град.

На следващия ден се появи нов клип с участието на Пригожин, който бе в коренно различно настроение. Този път "готвачът на Путин"  предупреждаваше, че "без "Вагнер" целият фронт ще падне" и украинците ще могат да освободят всичките си територии, включително и Крим. Това явно бе поредният стадий от вътрешната му борба срещу официалните лидери на руската военна кампания - министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на руските войски в Украйна Валерий Герасимов.

Бахмут може и да представлява "пирова победа" за Русия. Но е "победа" (поне засега). 

По другите направления, където цар е редовната руска армия, успехи трудно могат да се посочат.

Подновени руски офанзиви край Угледар, Маринка и Авдийвка. Без резултат

Русия не се е отказала да пробие край Угледар. Там бяха инкасирани най-големите жертви при старта на офанзивата в началото на февруари.

В петък на място пристигнаха Шойгу и зам.-министърът на отбраната Михаил Мизинцев, който води обсадата срещу Мариупол. Очаква се Москва да хвърли още войски в "месомелачката". 

Руснаците не успяват да постигнат напредък и край Маринка. Преди войната 10 000 души населяваха града. Ето как изглежда той днес.

Подновено е руското нападение край Авдийвка.

Резултатите не са благоприятни за руските танкове и техните нещастни пасажери.

Междувременно командирът на НАТО за Европа Кристофър Каволи съобщи, че от началото на войната Русия е загубила над 200 000 войници.

Късно е либе за битка

Руските командири осъзнават, че жертването на хиляди войници за няколко километра край Угледар няма да се окаже успешна стратегия в дългосрочен план. В последния брой на "ВОЙНАТА ТАЗИ СЕДМИЦА" ви разказахме за това как редовната руска армия имитира тактиките на "вагнеровци" - традиционните батальонни тактически групи са раздробявани на по-малки и гъвкави "ударни части". Така те разполагат с по-голяма свобода да действат по своя преценка въз основа на възникналите обстоятелства вместо сляпо да изчакват нарежданията на руските командири.

Украинският военен експерт "Tatarigami_UA" публикува нова част от открития нов "наръчник за воюване" на Русия. В него строго са регламентирани стъпките, които руснаците трябва да следват, когато, например, щурмуват апартаменти на жилищна сграда. Любопитна тактика е промяната на имената на украински улици с цел объркване на врага. Използвани са наименования като "Ленин", "Сталин" и "Хрушчов".

"Tatarigami_UA" е скептичен, че руснаците ще успеят да се адаптират към новите правила на поведение. Мнозинството от елитните руски войници отдавна са извадени от строя (убити или тежко ранени). Така от мобилизираните през последната половин година запасняци се очаква да се превърнат в дисциплинирани терминатори.

Песимист за шансовете на Русия да постигне победа в офанзивата е и най-популярният руски военен блогър Игор Гиркин. Според него Москва отдавна е трябвало да обяви пълна военна мобилизация и да смени "некадърните" Шойгу и Герасимов.

Гиркин е бесен и на Пригожин заради това, че хаби човешките и военните ресурси на "Вагнер" за град със спорно стратегическо значение като Бахмут и настоява "психопатът" да бъде незабавно прогонен от фронта.

Щом обаче Шойгу и Герасимов не могат да се оттърват от бизнесмена, тогава мъките на Гиркин ще продължат. Както и на хилядите наемници под негово ръководство.

Рашисти на седмицата

Неделя е. Време е да наградим прославилите се през изминалите седем дни "Рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" получава руският депутат Андрей Гурульов, който се подигра на френския парламент заради неприятното хоби на депутатите да си подпийват.:

"Мога да уверя, че през цялото ми време там (в руския парламент) не съм виждал на пленарно заседание или въобще в работно време депутат, който да мирише на алкохол".

Когато е запитан дали в стола на Държавната дума продават алкохол, Гурульов чистосърдечно заявява:

"Честно казано не знам. Никога не съм се притеснявал за този проблем, защото аз лично никога не пия". 

На държава, която години наред е била водена от Борис Елцин, сякаш не й приляга да държи сметка дали прекаляват с чашката френските депутати. Изявлението на Гурульов е още по-забавно, ако си спомним негово телевизионно участие от края на миналата година, в което хвърли сянка над предполагаемия имидж на Русия като нация на трезвеници:

"Чуйте сега, умолявам ви. Видях как мобилизираме при Първата и Втората чеченски войни. Как призовавахме и запасняци в сборните пунктове. Не смятам, че някога съм виждал трезвени хора там. Истината е, нещата при нас винаги са били така. Трябва само да се поддържа ред. Дори тези, които пийват радостно, после спят в палатките. Ще се наспят хубаво и след това ще учат военно дело. Така е било преди и винаги ще бъде".

Със "сребро" осребряваме самият руски външен министър Сергей Лавров. Той, горкият, нищо кой знае колко необичайно не каза. Проблемът бе, че уж неутралната индийска публика, по време на разговор с премиера Нарендра Моди, се оказа враждебна.

"Войната, която се опитваме да спрем, която бе стартирана срещу нас, използвайки украин...", обясни Лавров преди да бъде прекъснат за кратко от дружен смях в залата. Но тренираният дипломат продължи:"...украинския народ. Разбира се, това въздейства над политиката на Русия"...

За да попадне в нашата класация, "рашистът" не е необходимо да е влиятелен или популярен. Понякога е достатъчно да бъде случайна баба, чиято животинска жажда за украинска и полска кръв би засрамила и Сталин.

"Полша също е говно. Баща ми участва във Втората световна война и каза, че хохлите (обидна дума за украинци) са полицаи (вероятно има предвид членове на "Гестапо"), всичките са такива в Западна Украйна, а поляците са националисти". 

На въпрос дали трябва да се стартира нова "специална военна операция", бабата отговаря без да се замисля:

"Да, всички трябва да бъдат унищожени, всички хохли, включително и децата, трябва да бъдат унищожени. Тази гнилоч трябва да бъде унищожена."

"Цялото население?", зададен е отсреща въпрос"

"Цялото население".

"И Полша къде да се присъедини - към Русия?"

"Тя също трябва да бъде унищожена".

Бабата започва да се отдалечава, но се обръща за последен път да подчертае:

"Всички хохли трябва да бъде унищожени, включително и малките. Това е гнилоч, тя се е разпространила. Вече не ни обичат".

Заради това свое участие бабата, която в по-разширен клип с коментари и на други руснаци, е записана с името "Валентина", печели "златен медал" и е "Рашистът" тази седмица.

Заради такива като нея Украйна трябва да победи.