Почти 4 години след хакерската атака срещу Националната агенция за приходите делото влиза в съда. Обвиняеми са собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров и служителят в компанията Кристиян Бойков. На разпоредително заседание съдът трябва да реши дали делото ще тръгне по същество, или ще бъде върнато на прокуратурата за отстраняване на пропуски, информира БНТ.

Както Клуб Z писа, обвинението е по члена за тероризъм - за всяване на смут и страх. На 15 юли 2019 година стана ясно, че от масивите на Националната агенция за приходите са изтекли данните на над 6 милиона души, от които близо 2 милиона починали. Малко след теча на данни бяха арестувани собственикът на фирмата за киберсигурност „ТАД Груп“ Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков. Те получиха обвинения за кибертероризъм. Търговският директор на дружеството Георги Янков беше привлечен към наказателна отговорност за подбудителство към хакерската атака.

Янков обаче няма да се изправи пред съда. Досъдебното производство срещу него беше прекратено поради липса на доказателства. Стотици граждани заведоха индивидуални дела срещу приходната агенция заради нанесени щети. Ако вината на Тодоров и Бойков се докаже в съда, ги заплашват от 5 до 15 години затвор.