Китай обеща да не праща оръжие на Русия.

Това обяви германският канцлер Олаф Шолц. Той намекна, че Берлин е получил лично уверение от Пекин по въпроса.

Шолц говори на пресконференция с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която каза пред репортери, че ЕС досега не е получил "никакви доказателства" от САЩ, че Пекин планира да предостави военна подкрепа на Москва.

Високопоставени служители на САЩ, включително държавният секретар Антъни Блинкън, изразиха дълбока загриженост през последните седмици, че комунистическата страна обмисля да предостави оръжия като дронове камикадзе на Русия, което на свой ред предизвика предупреждения към Пекин от политици от ЕС.

Самият Шолц призова миналата седмица Пекин да се въздържа от подобни действия и вместо това да използва влиянието си, за да убеди Русия да изтегли войските си от Украйна.

"Всички сме съгласни, че не трябва да има доставки на оръжие и китайското правителство обяви, че също няма да доставя", каза канцлерът на пресконференция в неделя. "Ние държим на това и наблюдаваме", добави той.

По-късно Шолц увери, че ако Китай все пак достави оръжие на Русия "ще има последствия".

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел каза пред репортери, че най-високопоставеният китайски дипломат Ван И е обещал в частен разговор на Мюнхенската конференция по сигурността в средата на февруари, че Китай "няма да предостави оръжие на Русия".

"Въпреки това трябва да останем бдителни", предупреди Борел.

Фон дер Лайен каза пред репортери, че ЕС все още не е получил никакви доказателства, че Китай обмисля да изпрати оръжие на Русия.

"Засега нямаме доказателства за това, но трябва да следим всеки ден".

Тя не отговори на въпрос дали ЕС ще подкрепи санкции срещу Китай, ако комунистическата страна извърши доставки на оръжия.