“Ботев” (Пловдив) трябва да открие стадион "Христо Ботев" на 29 април с двубоя срещу “Левски” от Първа лига, стана ясно на пресконференция на клубни шефове и строителя на арената.

Съоръжението трябва да бъде въведено в експлоатация с четири напълно покрити трибуни и 18 500 седящи места капацитет.

На брифинга присъстваха изпълнителният директор на “Ботев” Герман Чистяков, собственикът на фирмата-строител Илиян Филипов, прокуристът на „жълто-черните“ Асен Караславов и адвокат Слави Микински.

Чистяков каза, че преместването на стадион "Христо Ботев" ще направи клуба по-устойчив и независим. Той разкри, че в момента "жълто-черните" имат технически затруднения с финансирането и се очаква в близките дни да бъде изтеглен кредит, с който да се преодолеят трудностите от последните месеци. 

Чистяков обясни, че преместването на Колежа като начало ще създаде проблеми - заради многото довършителни дейности, и като цяло ефекта при пренасяне в ново жилище. Но постепенно, освен положителния ефект в отбора и феновете, ще започне да носи и пари.

Така “Ботев” нямало да е толкова зависим от своя собственик, добави довереният човек на Антон Зингаревич в клуба.

"Преместването е много важно за финансовото състояние на клуба. Собственикът чака вече от година да се пусне стадионът. От гледна точка на финансите за нас е жизненоважно да започнем да играем там, защото клубът не е само първия отбор. Имаме още изключително много други проекти, за които са ни необходими средства. Така че това завръщане ще ни помогне да приведем всички проекти, които имаме, в действие. Тук не става въпрос да подпомагаме г-н Зингаревич финансово, а всички постъпления от стадиона ще отиват за развитието на клуба”, рече Чистяков.

Илиян Филипов заяви, че в момента работи по съоръжението без възлагателно писмо от Община Пловдив, с което рискува да не му бъдат изплатени средствата за завършването на стадиона, но той го прави с ясната цел съоръжението да е готово до 31 март, за да може да бъде въведено в експлоатация до 15 април.

Ние работим по цялостно завършване на стадион с 4 трибуни, изцяло покрити с козирки, обеща бизнесменът.

“Завръщането на стадиона ще ни позволи да изградим добър отбор, който догодина да се бори за челните места. Всички трябва да се обединим и с тази и идея да се върнем в нашия дом. След 10 години мъка, дойде време да се върнем на стадиона, където е нашият дом“, заяви Караславов.

Адвокат Слави Микински пък разкри, че от клуба са в напреднали преговори с Община Пловдив за стопанисването на стадиона, като до момента двете страни са се обединили около мнението съоръжението да бъда отдадено на “Ботев” под наем.