Нидерландия е „омекнала“ по въпроса за присъединяването на България към Шенгенското пространство, съобщиха за Клуб Z дипломатически източници в Брюксел.

Правителството в Хага е склонило да не иска нов доклад за напредъка ни по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). То ще чака доклада през юли за състоянието на върховенството на закона във всички страни членки на ЕС.

Доклади по мониторинговия механизъм за България не се правят от 2019 г. насам, когато Европейската комисия реши да ги прекрати. Наблюдението върху страната ни обаче още не е отпаднало, тъй като Комисията чака позиция на страните членки (Съвета) на ЕС, за да вземе окончателно решение, припомни пред Клуб Z нейният говорител Кристиан Виганд. И допълни, че повече няма да има доклади за страната ни по МСП.

Разширяването на Шенген е сред приоритетите на шведското председателство на Съвета на ЕС. От Стокхолм обаче не желаят да поставят краен срок за това. Не трябва да очакваме и решение на предстоящия Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“, който ще се състои на 9 и 10 декември в Брюксел, предупредиха нашите източници.

От началото на председателството си, започнало на 1 януари, Швеция обаче е имала „безброй“ контакти и с България, и с Румъния, а също така и с тези, които имат резерви относно членството на двете страни в Шенген. Става дума за Австрия, според която пространството за свободно пътуване „не работи“, и Нидерландия, която е само против България. Събеседниците ни изтъкнаха, че поне част от причините да бъдем отрязани за Шенген са повече от „вътрешно, а не европейско политическо естество“. И при такива случаи за едно председателство става доста трудно да разреши проблеми в дадените страни. Скандинавското кралство обаче не спира с усилията и дори днес е имало контакти със заинтересованите държави, увериха дипломатите.

На Съвета ще бъдат обсъдени миграцията и охраната на външните граници на ЕС. Възможно е българският вътрешен министър да повдигне въпроса за финансирането на оградата по границата на страната ни с Турция, смятат събеседниците на Клуб Z.

Европейската комисия е против европейско финансиране на такова съоръжение, а е готова само да предостави инфраструктура. През февруари председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви неколкократно, че могат да бъдат предоставени радари, дронове и други средства за наблюдение. Австрия обаче настоява за съвместно финансиране от блока на ограда по границата между България и Турция за 2 милиарда евро.

На Европейския съвет преди месец лидерите на държавите членки поискаха от Комисията да мобилизира значителни средства от ЕС за подкрепа на държавите в укрепването на способностите и инфраструктурата за защита на границите.