ЕС няма да финансира изграждането на огради по външните си граници.

Това стана ясно от думите на председателя на Европейската комисия, както и от заключенията на специалния Европейски съвет в Брюксел.

Границите ще се охраняват чрез интегриран пакет от мобилна и стационарна инфраструктура, която ЕС смята да предостави, каза Фон дер Лайен след края на срещата на върха рано тази сутрин. Пакетът е част от пилотни проекти на Брюксел.

„При единия от проектите, към който сме се насочили, има съществуваща ограда, но нищо повече. Тя не функционира. Ясно е, че имате нужда от камери, средства за наблюдение, пътища край границата за патрули, оборудван персонал, наблюдателни кули, превозни средства“, каза председателят на ЕК.

За това има три източника на финансиране.

Първият е националното финансиране, при което една държава е свободна да дава пари за това, което сама сметне за необходимо.

Вторият вариант е двустранното финансиране, т.е. от една страна членка към друга. Това е и една от опциите на механизма за солидарност.

Има и финансиране от ЕС и Фон дер Лайен посочи, че е много ясно за какво се дават пари.

„Фокусът е да имаме външна граница, да знаем, че ако някой дойде на нея, има процедура, която трябва да е еднаква за външните граници", обобщи тя.

Ще бъде даден старт и на пилотен проект, който трябва да помогне на ЕС да се справи с необходимостта от бързото връщане на мигрантите. Тук ще помагат Фронтекс, Агенцията на ЕС в областта на убежището и Европол.

Лидерите се разбраха страните членки взаимно да признават решенията за връщане. Ако такова решение е взето в една държава от ЕС, то ще бъде валидно и в останалите 26. Това означава, че ако лицето отиде в друга страна членка, няма да бъде необходимо повторение на вече приложените процедури, поясни Урсула фон дер Лайен.

Ще бъде разширено и използването на концепцията за безопасни трети страни. Това ще проправи пътя към общ европейски списък и общ подход за увеличаване на връщанията.

Какво ще включват следващите санкции срещу Русия

Десетият санкционен пакет срещу Русия ще включва най-вече стоки, които са незаменими, каза Урсула фон дер Лайен. Той ще засегне износ на стойност 10 милиарда евро.

Става дума преди всичко за технологии и резервни части, които се използват от военния комплекс на Кремъл.

„Можем да го направим, понеже сме единствения доставчик“, изтъкна Фон дер Лайен.

И допълни, че когато например украинските въоръжени сили свалят ирански дрон, в ЕС подробно анализират какви са съставните му части. И ако има такива, идващи от неговите страни членки, трябва да бъде направено така, че износът им за Русия и Иран да бъде забранен.

Специално за участие в срещата пристигна украинският президент Володимир Зеленски. Той предложи да бъдат наложени санкции срещу руската държавна компания „Росатом“. Но нито на пресконференцията с него, нито след края на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен спомена за ограничителни мерки в сферата на енергетиката.

Същевременно естонската премиерка Кая Калас предложи в началото на срещата страните членки на ЕС да закупуват съвместно оръжие и боеприпаси за Украйна. Решение обаче не бе взето.

„Усетихме, че има нужда от по-добра подготовка за начина, по който да постигнем напредък по този важен въпрос - обясни председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. - Хубавото обаче е, че фактът, че почувствахме широка подкрепа за принципа да действаме заедно, по един по-европейски начин. Трябва да има общ подход, за да бъде гарантирано, че индустриалният сектор ще ускори производството на боеприпаси. Така ще изпълним ангажиментите ни и ще гарантираме, че ще попълним запасите ни, а Европейският съвет ще може да бъде по-конкретен при разговорите.“

Улеснена държавна помощ за чисти технологии

ЕС ще предприеме спешни мерки, които да позволят целенасочена, ограничена във времето и съразмерна държавна помощ в сфери като чистите технологии, които имат основна роля за зеления преход.

Тези мерки са отговор на засилените държавни помощи в САЩ съгрласно американския Закон за намаляване на инфлацията. На Европейския съвет Урсула фон дер Лайен представи на лидерите на страните членки Индустриалния план за Зеления преход.

Процедурите за разрешаването на държавните помощи трябва да бъдат улеснени, ускорени и по-предвидими, се казва в заключенията. Инструменти като важните проекти от общ европейски интерес (ВПОЕИ) трябва да имат повече прозрачност, а разработките и оценяването им трябва да стават по-бързо.

Необходимо е финансиране на ниво ЕС за улесняване на зеления преход в целия Съюз. Затова трябва да бъде улеснен достъпът до фондовете.

Задължително е да има лесни и ясни условия за инвестиции в ЕС. Сред тях е и гарантирането на достъпа до ключови суровини, необходими за производствата, свързани с постигането на целите за неутралност по отношение на климата до 2050 г.

От изключителна важност са и обучението, подобряването на знанията и преквалификацията в сферата на зеления и цифровия преход.