Правителството отново одобри предложенията на Министерството на правосъдието за ключови изменения в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с повишаването на ефективността на наказателното производство и регламентиращи ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници.

Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

"Законопроектът предвижда наказателен съдия от Върховния касационен съд (ВКС), от апелативен или окръжен съд, но с ранг на върховен съдия, да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има основание за това.

Той ще бъде временно назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура и ще се определя на случаен принцип по списък, предварително одобрен от общото събрание на Наказателната колегия на ВКС, измежду хората, дали съгласието си за включване им в този списък", разясни министър Зарков.

Клуб Z припомня, че и предишният, париран от ГЕРБ, БСП и ДПС опит за идентична инициатива, бе внесен от Зарков. Той всъщност "дописа" проект, оставен от предшественичката му Надежда Йорданова, в който допълни всички препоръки дадени от Венецианската комисия (Европейска комисия за демокрация чрез право към СЕ). Това коренно се бие с "опорката" на властимащите до 2021 г. - че законопроектът бил писан "на коляно" и набързо.

Днес Зарков припомни, че този законопроект беше внесен в предишното Народно събрание и гласуван единствено на първо четене, но поради прекратяването на мандата на законодателния орган процедурата не беше доведена докрай (всъщност възлова роля да не мине изиграха "тупанто на топката" чрез процедурни хватки от Радомир Чолаков от ГЕРБ, както внесеният по същото време алтернативен проект на "Възраждане", който разводни темата достатъчно. Той иначе отразяваше проектопромени, които по едно съвпадение именно ГЕРБ и ДПС припознават и адмирират: разследването срещу обвинител №1 да се извършва от шефа на НСлС, който, естествено, е и зам.-главен прокурор, б.р.)

"Това е законопроектът, който ще свали от гърба ни над 70 осъдителни решения срещу България. Той има и символно значение. За него се говори много и след като приключи Народното събрание", отбеляза още Крум Зарков.

Правосъдният министър допълни, че без този законопроект няма да има съдебна реформа в страната, тъй като той е "лакмус за наличието на политическа воля" за осъществяването ѝ.

Крум Зарков изрази надежда предложенията за нормативни промени да бъдат сериозно обсъдени и приети още в първите месеци на следващото Народно събрание.