Откровеното нежелание на т.нар. коалиция на нежелаещите да допусне какъвто и да е било текст от механизма за контрол на главния прокурор да мине в парламента, се затвърди и при вероятно последното гласуване по тази тема в рамките на 48-ото Народно събрание.

На закритото заседание дне с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП е било отхвърлено искането да се даде най-краткият срок за приетите на първо четене изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) - 3 дни. Това е срокът, в който депутатите трябва да направят предложения между двете четения преди окончателното гласуване на даден проект. Парадоксалното в случая е, че резултатът е можело да бъде друг - ако не са липсвали депутати от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които да преодолеят гласовете против и въздържал се.

По време на откритото и излъчвано онлайн заседание на НС днес, точно преди то да бъде закрито заради изслушвания на докладите на службите, Надежда Йорданова ("Демократична България") призова председателстващия Росен Желязков (ГЕРБ) да докладва изготвения днес общ доклад от всички проекти за изменения в НПК, за да може да се направят искания и за сроковете за предложения. Желязков обаче само констатира, че все още няма текст пред себе си.

Текст се е появил, но вече при скритата за публиката част от заседанието. И както стана ясно, предложението на ДБ, "Продължаваме промяната" и др. за 3-дневен срок не е било прието. Така срокът остава 7 дни или хипотетично окончателно гласуване на НПК може да има чак към средата на февруари. А заявката на президента Румен Радев е, че ще разпусне това НС на 3 февруари, петък.

Припомняме, че от ГЕРБ направиха всичко възможно да забавят проекта за въвеждане на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор, в т.ч. днес. Ако председателят на комисията по правни въпроси от партията на Бойко Борисов - Радомир Чолаков бе насрочил за вчера, а не за днес заседанието на комисията по обединяване на докладите, то при приемане на 3-дневен срок, НПК щеше да бъде окончателно гласуван на 3 февруари. Което Чолаков не направи. 

Точно осем дни забавиха окончателното приемане на механизма за контрол на главния прокурор, с учатието и на левицата. Заради което авторът на основните изменениятв НПК - правосъдният министър Крум Зарков кръсти ангажираните в този процес партии "Коалиция на нежелаещите".

Водещият проект е на Министерския съвет (при общо пет по темата), внесен на 30 декември след съгласуване с европейските партньори, минал през задължителното за проектите на МС близо едномесечно обществено обсъждане, както и през редица обсъждания със засегнатото съсловие. Неофициално по него имаше съгласие с ГЕРБ да бъде приет. Така, на 11 януари, във водещата комисия по правни въпроси лично се яви председателят на парламента Вежди Рашидов (ГЕРБ), за да приветства депутатите и гостите (дори от дипломатическия корпус) и да им пожелае успех в начинанието.

Начинанието обаче "катастрофира" след шест часа изслушване на становища, в т.ч. на прокуратурата (в лицето на директора на Националната следствена служба и заместник на Иван Гешев – Борислав Сарафов). Стана ясно, че и самият Гешев иска да се изкаже по НПК, но в този ден бе в командировка в Турция. Така председателят на комисията Радомир Чолаков (ГЕРБ) не подложи проекта на гласуване за първо четене. Вместо това бе решено да бъде чут главният прокурор идната седмица. Против бяха само депутатите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България". 

Датата вече е 19 януари и Гешев вече е в комисия, за да се изкаже (за пореден път) по механизма. Гласуване се проведе, като този път от ГЕРБ подкрепиха проекта, който иначе определят като противоконституционен. 

Миналата седмица бе "тройно критична" за НПК, заложен в дневния ред за гласуване на първо четене - но не в сряда, а в четвъртък. В четвъртък пък от първа, бе преместен като трета точка, като преди това депутатите надълго обсъждаха изменения в Закона за съдебната власт и зависимостта на следствието от главния прокурор. Дебатите по Кодекса започнаха чак след 15 ч. Три часа по-късно обаче председателстващият заседанието Йордан Цонев (ДПС) обяви проверка на кворума и разпусна заседанието, след като се регистрираха едва 76 народни представители. 

От групата на ГЕРБ се регистрираха двама (от общо 67), От тази на "Продължаваме промяната" 25 души (от 53), от ДПС - един (при 36 народни представители), от "Възраждане" 21 (при 27), от БСП 12 (от 24), от ДБ 11 (при 20), от "Български възход" трима (от 12). В зала бе единственият независим депутат - Явор Божанков.

Депутатите на ГЕРБ и ДПС бяха в зала, но умишлено не се регистрираха. Голяма част от липсващите народни избраници от ПП и ДБ пък бяха в комисията за електронното управление, председателствана от Калина Константинова (ПП), на която се изслушваха представители на "Телус" относно модерацията във фейсбук. Самата комисия нямаше изобщо право да заседава - тъй като правилникът не разрешава заседания по време на пленарното такова. Заседанието й започна в една от почивките, но не приключи или не бе отложено с края й.

Така гледането на НПК продължи на следващия ден, в петък, като проектът на Зарков и още няколко минаха. Само на първо четене. И така си и останаха.