Истинска корпоративна война между гиганти е напът да се разрази в телекомуникационния сектор у нас. След като преди ден Yettel България поиска официално от Комисията за защита на конкуренцията да забрани сделката по придобиването на мрежата на "Булсатком" от новия собственик "Юнайтед груп" - собственик на "Виваком", последните публикуваха изключително остра декларация, в която обвиняват "Йетел" в желание да навреди на бизнеса им и да наруши законите. 

Вчера конкурента на "Виваком" обяви, че е внесла искането за забраната в 7-дневния срок за изразяване на становище, даден от КЗК на заинтересованите страни в процедурата по нотификация  от „Словения Броудбенд“, с едноличен собственик на капитала „Юнайтед груп“ за придобиване на най-ключовите активи на Булсатком - електронната му съобщителна мрежа (мобилни кули и фиксирана оптична мрежа).

"Искането на Yettel България е процедурата по нотификацията да бъде обединена със стартиралата от КЗК проверка за установяване на евентуално нарушение на Закона за защита на конкуренцията относно сделката, водеща до промяна в контрола върху "Булсатком".

Становището отразява опасенията на компанията, че серията придобивания на икономически и инфраструктурно силни дружества от страна на основен играч на телекомуникационния пазар ще доведе до създаването на господстващо предприятие с над 60% на пазара на разпространение на телевизия и с близо 40% на пазара на достъп до интернет. Това от своя страна би могло да доведе и до отслабване на конкурентния натиск и на пазара на пакетни услуги (мобилни, телевизия и интернет), където един играч ще засили водещата си позиция", пишат от Yettel. 

В сряда скандалът се разгаря допълнително, след като "Виваком" наруши мълчанието. 

"Йеттел България иска от българския регулатор да обедини една проучвателна процедура, в която страна е Viva Corporate, с процедура относно нотифицирани сделки, по която страна е Slovenia Broadband. Това са различни типове производства с различни участници, които действат в различно качество. Процедурата по разглеждането на уведомлението на Slovenia Broadband се отнася до придобиването и обратния лизинг на част от активите на Bulsatcom.

Считаме, че целта на отправеното от Йеттел България искане е да осуети процеса, за да забави и усложни процедурата по вземане на решение по отношение на уведомлението, подадено от Slovenia Broadband. Нещо повече, с тези си действия Йеттел България цели единствено да навреди на бизнеса на United Group в България.

Струва си да отбележим, че Йеттел България иска от КЗК да наруши законите на България с цел да защити собствените си интереси. Преди стъпването на United Group в България, Йеттел България беше фокусирана върху високите си печалби без да инвестира в развитието на бизнеса си. Сега, изведнъж, след като United Group навлезе на пазара и създаде конкурентна среда, Йеттел България започна да проявява претенции към нашите действия.

Считаме, че ще е незаконосъобразно, в случай че КЗК допусне и удовлетвори искането на Йеттел България. Ако все пак това се случи, ще се възползваме от всички налични правни средства за защита на нашите права и интереси, включително и в съда, заявяват от Vivacom", пише в становището на компанията. 

Клуб Z зададе въпроси на третият голям играч на този пазар -  А1, и получи следната позиция от компанията:

"С оглед публично достъпната информация според нас става въпрос за опит на United Group да придобие пряк контрол над дейността на "Булсатком" без нотифицикация на сделките пред КЗК, както изисква законът. Допълнително, самата нотифицирана сделка за придобиване на отделни активи на "Булсатком" също е част от действията, целящи да се придобие контрол над това дружество. Възможно е с нея да се засилят пазарните позиции на участващите предприятия в ущърб на конкурентите и потребителите. Бихме искали КЗК да задълбочи проучването си на нотифицираната сделка и на всички останали действия, свързани с "Булсатком", като направи комплексен анализ, преди да се породят неблагоприятни последици за конкурентната среда и потребителите".

Припомняме, че групата „Юнайтед груп“, контролирана от сръбския бизнесмен Драган Шолак, придоби „Виваком“ през ноември 2019 г. Точно година по-късно, през декември 2020 г., „Юнайтед груп“ купува безпроблемно и Нова телевизия, заедно с всички останали медии на групата на „Нетинфо“, вкл. вестниците на депутата от ДПС Делян Пеевски – „Монитор“, „Телеграф“, „Политика“, „Борба“ и др.

Сделките бяха одобрени скорострелно и без забележки от Комисията за защита на конкуренцията. Припомняме, че преди това антимонополната комисия отказа на „Пи Пи Еф Груп“ - чешката група на трагично загиналия Петр Келнер да закупи „Нова телевизия“ с аргумента, че значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще ѝ даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги.

Този извод тогава беше направен, въпреки че кандидат-купувачът нямаше свои дружества в тази сфера в България. Няколко години по-късно „Нова телевизия“ беше продадена на „Юнайтед Груп“ и одобрена безпроблемно от същата Комисия за защита на конкуренцията.

С това „да“ „Виваком“ започна поредица от придобивания, които минаваха безпрептятствено през КЗК.

През февруари 2021 г. „Виваком“ закупи мощния софийски доставчик Net1 и компанията от ново поколение със собствена оптична мрежа ComNet Sofia. Това на практика са двата най-големи доставчици в София, след  „А1“ и „Виваком“.

Всички тези придобивания са прозрачни и публични, по тях КЗК има нарочни решения, с които обосновава одобрението си. Този месец обаче стана ясно, че „Виваком“ иска да получи достъп до инфраструктурата на "Булсатком", след като през септември новият собственик изрично отрече придобиването на „Булсатком“ по някакъв начин да е подпомогнато от „Виваком“ или свързани с нея компании. Не е ясно дали сделката е минавала през КЗК.

Оказва се, че „Юнайтед груп” отпуска заем на Спас Русев, с който да придобие „Булсатком“. Условията на кредита са след това сателитният оператор да предаде цялата си инфраструктура на „Виваком“. След което основната част от нея да бъде давана на лизинг за ползване.

Припомняме, че през септември Спас Русев излезе от надзорния съвет на БТК, малко преди да бъде обявена сделката за придобиване на „Булсатком“ от пернишкия бизнесмен. Дружеството, с което Русев иска да придобие „Булсатком“, е регистрирано през април 2021 г. и има капитал в размер на 5000 лв., като към момента няма данни компанията да развива дейност и да реализира някакви приходи. Въпреки това именно то ще е дружеството, което ще е новия собственик на „Булсатком“.

От доклада на „Юнайтед груп” става ясно, че са предоставили заем в размер на 127 милиона евро на компанията на Спас Русев “VIVA CORPORATE SARL”, за да улеснят придобиването на “Булсатком”. Според доклада на КРС за 2021 г. "Булсатком" е лидер с около 650 000 абонати на телевизия пред "Виваком" с 626 000 и А1 с 525 000. Още по-интересното е, че падежът на кредита е септември 2022 г. или точно периода, в който сделката между Русев и „Булсатком“ беше финализирана. С други думи – прехвърлянето на инфраструктурата на сателитния оператор също вече е приключило.

Докладът разкрива още, че придобитата оптична инфраструктура ще бъде отделена като актив в отделна компания от групата на “Виваком”, като първоначално ще бъде отдадена под наем на “Булсатком”, като сърбите очакват приходи от 9 милиона евро годишно само от тази дейност. 

Така дефакто “Булсатком” се превръща в нещо като “виртуален оператор” на фиксирани услуги, защото цялата му инфраструктура ще е чужда и предоставена под наем. Това от своя страна изключва контрола на Булсатком върху мрежата му.