Украйна трупа сили за предстояща офанзива.

Това пише в статия на британското списание The Economist, в която се посочва, че през последните три месеца украинците са получили оръжие на стойност над 8 млрд. долара. Това възлиза на 40% от военната помощ, обещана от Пентагона от началото на руската инвазията насам.

Изданието отбелязва, че украинската армия се трансформира и съотношението на собствената и западната техника във Въоръжените сили на страната скоро ще нарасне до пет към две. През 2022 г. е било пет към едно.

Руската офанзива, която започна в края на януари, целеше да принуди Украйна да изхаби новите запаси от оръжия. Но боевете за Бахмут в Донецка област доведоха до значителни загуби сред руските военни, отбелязва медията.

Тя припомня още, че командването на въоръжените сили на Украйна изпрати войски в чужбина, за да се научат да управляват нови оръжейни системи. The Economist допълва, че Украйна скоро ще получи не само танкове, но и друга бронирана техника, която ще играе важна роля в настъпателните операции.

В същото време западните служители са разделени по въпроса дали изброените досега фактори ще се окажат достатъчни, за да успее Украйна да изтласка Русия от териториите, които покори досега във войната. The Economist посочва, че руската армия е в ужасно състояние и че ако след превземането на Бахмут реши да навлезе по-дълбоко в района на Донецк, ще загуби още от "оскъдните си резерви".

С течение на времето Русия може да започне да изтегля части от други части на фронтовата линия, създавайки пролуки, от които Украйна може да се възползва, се казва в материала.