Европейските министри на отбраната обсъдиха днес в Стокхолм как да ускорят доставките на снаряди за Украйна, докато източник каза на британската телевизия Скай нюз, че Иран е доставил и ще продължава да доставя внушителни количества муниции на Русия.

Министрите предпазливо приветстваха план държавите членки на ЕС да изпратят на Украйна боеприпаси от същестуващите им запаси, но в същото време призоваха съюза да заработи по-бързо по общи поръчки на снаряди, които биха ускорили производството им, предаде Блумбърг. Българският служебен министър на отбраната Димитър Стоянов е казал, че страната ни подкрепя съвместни поръчки на боеприпаси от държавите членки.

“Това, което е жизнено важно е, че Украйна остро се нуждае от муниции и ние трябва да увеличим производството в Европа”, каза пред репортери в Стокхолм шведският министър на отбраната Пал Йонсон, преди неформална среща с неговите колеги. “Първата цел е да доставим от европеийската индустриална база, но ако има други доставки от други държави, не мисля, че трябва да изключваме тази възможност”.

Европейската комисия миналата седмица обяви предложение веднага да се изпратят муниции на Украйна, по-специално 155-милиметрови артилерийски снаряди от съществуващи запаси и поръчки в процес на изпълнение. Тя също призова за обединяване на поръчките към европейската отбранителна промишленост и обеща да предложи мерки за съкращаване бюрократичните пречки, които пречат на сектора да увеличи рязко производството.

Освен че Украйна спешно се нуждае от боеприпаси държавите членки трябва да попълнят резервите си, от които досега са оказвали военна помощ на Киев. Украинските и руските войски изстрелват по десетки хиляди снаряди на ден и се готвят за офанзиви през настъпващата пролет. Според Блумбърг, въпреки че Украйна изразходва мунициите си по-ефективно, тя все пак ги използва по-бързо, отколкото европейската военна промишленост може да ги произвежда.

В Стоххолм върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел предложи ЕС да подпомогне закупуването на боеприпаси за Украйна с 2 милиарда евро от Европейския механизъм в а подкрепа на мира.

„За да спечели Украйна мира, тя трябва да спечели войната. Нейните въоръжени сили  имат нужда от подкрепата ни, най-вече с артилерийски боеприпаси. Времето е от ключово значение. Трябва да дадем повече боеприпаси и по-бързо“, обобщи Борел.

Той предложи подход, основан на три „писти“, които се допълват взаимно и нито една от тях не може да бъде изключвана.

• 1. Нов пакет за помощ от Европейския механизъм за подкрепа на мира на стойност 1 милиард евро. Става дума за доставки от националните запаси на страните членки или от направените вече заявки за производство на снаряди калибър 155 мм и 152 мм;

• 2. Координирано търсене за поръчки на боеприпаси калибър 155 мм от Европейската агенция за отбрана (ЕОА). Този пакет е също на стойност 1 милиард евро. Става дума за търсене от страна на държавите членки за запълване на запасите. Може да бъде използвана спешна процедура. Според Борел, ако повече страни действат заедно, ще бъдат намалени не само цените за производство, но и времето за доставка;

• 3. Увеличаване на капацитета на европейската военна индустрия с цел задоволяване на масовото търсене от страна на националните армии. Целта е националните запаси отново да бъдат попълнени след доставките за Украйна.

Всичко ще бъде обсъдено в детайли. Борел очаква помощта и начинът, по който тя ще бъде оказвана, да бъдат одобрени на т.нар. джъмбо-съвет на 20 март в Брюксел с участието на министрите на външните работи и на отбраната.

Два руски кораба са пренесли през януари от Иран в Русия през Каспийско море приблизително 100 милиона патрони и 300 000 артилерийски снаряда, предаде днес "Скай нюз", цитирайки неназован "източник от сферата на сигурността".

В доставката са били включени и муниции за гранатомети, минохвъргачки и картечници. Телевизията уточни, че не е могла да провери независимо обема на доставките и че според някои експерти количеството изглежда твърде голямо. Досега е известно, че Иран доставя на Русия своите самовзривяващи се дронове "Шахид 136". 

Предложението на Европейската комисия не изяснява как биха били финансирани съвместни поръчки на боеприпаси, от което се пораждат съмнения дали лидерите на 27-те могат се подпишат под плана ѝ на срещата си на върха в Брюксел на 23 и 24 март, отбелязва Блумбърг, позовавайки се на неназовани дипломати.

Обаче без договори за нови поръчки, например чрез съвместни покупки от държавите членки, това може да се окаже недостатъчно, за да пришпори индустрията в съюза да ускори производството на муниции. Агенцията посочва, че европейската отбранителна промишленост от години е изправена пред ограничени инвестиции и компаниите искат договори, преди да инвестират в нови мощности производствени линии, като се имат предвид разходите.

Европейският инструмент за мир, механизмът, който ЕС в момента използва да покрива разходите на държавите за оръжейни доставки на Украйна, може също да бъде използван за преки покупки на муниции, но е вероятно това да изисква вдигане на тавана на неговия бюджет. Миналия декември държавите членки се споразумяха да вдигнат този таван от 5,7 милиарда евро с още 2 милиарда евро и с възможност да се прибяват още няколко милиарда на по-късен етап.

Друг критичен въпрос, по който държавите членки трябва да се разберат, е дали финансирането да се използва само за европейски компании или и американски и азиатски компании също биха могли да се възползват от него. Такова решение може да бъде добре дошло за Украйна, но не би помогнало на европейското производство.

Какво мисли за всичко това българското служебно правителство

България работи успешно с Украйна на двустранна основа и всяко украинско искане се оценява внимателно в съответствие с възможностите на страната ни, заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на неформалната среща на колегите си в Стокхолм, съобщи БТА, цитирайки пресцентъра на Министерство на отбраната.

Той припомни, че в изпълнение на решението на Народното събрание, военна техника и боеприпаси са били транспортирани в Украйна по-рано тази година. 

Министърът отбеляза, че, освен с военно-техническата подкрепа, страната ни участва в мисията на Европейския съюз (ЕС) за предоставяне на помощ в подкрепа на Украйна (EUMAM) с инструктори, които ще обучават украински военнослужещи на територията на държави членки на ЕС за използването на предоставеното в рамките на мисията въоръжение и техника, както и с обучение на бойни санитари на българска територия.

„България отстоява суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и подкрепя нейната европейска интеграция“, е заявил Стоянов и е отбелязал ролята на Европейската агенция по отбрана (ЕАО) за инициирането на конкретни проекти за съвместни обществени поръчки.

„Агенцията има опит и капацитет да изпълни успешно тази задача. Смятаме, че проектът за боеприпаси на ЕАО е особено подходящ за осигуряване на необходимите боеприпаси на Украйна и ние го подкрепяме“, е казал още министърът.