Преди две години и половина финансовото състояние на “Левски” беше значително по-лошо, бяхме на дъното, обяви мажоритарният собственик на “сините” Наско Сираков на брифинг.

Това беше първата пресконференция на боса, откакто сръбският бизнесмен Драган Шолак   се отказа от преговорите за придобиване на клуба. Със заявка във вторник той, старши треньорът Станимир Стоилов и членът на Надзорния съвет Петър Ганев отново да застанат пред медиите, за да говорят за това как са трупани дълговете през последните години.

То ще стане по желание на Стоилов, рече Сираков. Днес бе придружен финансиста Венцислав Димитров, който представлява спонсора на “Левски” - “Палмс бет”.

Дълговете на “Левски” към Националната агенция за приходите е 11 800 000 лева към 1 март, съобщи Димитров.

"Той (дългът към НАП) става абсолютен приоритет за клуба. За съжаление, не може да се плати наведнъж, защото няма откъде да ни паднат 20 милиона лева. Споразумението, според което “Левски” е трябвало да плаща по 143 хиляди лева на НАП всеки месец е изтекло", добави той.

"В последната година “Левски” изплати много дългове към клубове, футболисти и фирми, като големият губещ бе НАП. Това съм го казвал и в разговори с тях, поде пък Сираков. - Но без да погасим другите задължения, “Левски” нямаше да вземе лиценз и вече нямаше да го има. Направихме първата стъпка, като отворихме сметка, от която всичко до стотинка отива в НАП.

За 10-12 дни са събрани 188 хиляди лева. Благодаря отново на нашите привърженици.”

След това той обясни за продажбата на акции, от което да се наберат средства за дълга. Това ще стане с 10 процента от акциите, предвидени за Тити Папазов, които той още не му прихвърлил, след като обеща да направи това още през 2021 г.

“Все още не съм прехвърлил 30% от акциите на клуба на Тити Папазов, но вече говорих с него и той на момента се съгласи 10% от тези акции да бъдат пуснати в продажба", каза Наско Сираков.

Мажоритарният собственик на клуба обяви, че има интерес към новата емисия от акции има както от физически лица, така и от юридически. Той се надява дългът на клуба и репутацията му да бъде изчистена много по-бързо от срока за 2-3 години, който се предполага за възможен.

От Левски имат и нови стъпки за погасяването на дълга, които ще бъдат обявени още до края на месеца.

"Няма никаква причина Левски да не вземе лиценз", обобщи Сираков.

Той обяви, че клубът няма да плати нито една стотинка на Васил Божков, след като бившият хазартен бос не изисква изрично това. Именно дългът към фирми на избягалия в Дубай бизнесмен бе посочен като причина от Шолак да не придобие “Левски”. техните сметки са запорирани.

“Класическа лъжа”. Така Сираков определи думите на изпълнителния директор Ивайло Ивков, че през януари е отказал 6 милиона за продажбата двама футболисти. Такива оферти не са получавани - не и официални.

Но футболистите са си вдигнали цената 3-4 пъти в последния сезон, рече бившият голмайстор. Всеки един трансфер е бил обсъждан със Станимир Стоилов. Нямало да се приеме оферта, ако тя не отговаря на стандартите на клуба.

Сираков определи като “много добро” състоянието на самия отбор - благодарение на Стоилов.

Мажоритарният собственик опроверга Ивков и по още едно твърдение - че с НАП има споразумение за постигане на “унизителни условия” за разплащане на дълга.

"Стъпка по стъпка вървим по нашия път. Имаме споразумение с НАП и ще постигнем следващо споразумение, ако се налага. То ще бъде дългосрочно. НАП е държавна институция и всеки трябва да се съобразява и да бъде коректен. Мисля, че комуникацията с НАП е много добра. “Левски” ще се издържа, не се притеснявайте”, завърши Наско Сираков.