Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон ще предложи на страните членки на ЕС да удължат доброволното намаляване на търсенето на газ с 15 на сто и през следващата година.

Това е най-добрият начин да бъде постигнато стабилно ниво в газохранилищата, изтъкна тя.

Симсон говори пред Комисията за промишленост, изследвания и енергетика в Европейския парламент. Евродепутатите обмениха мнения за последиците върху енергийната политика на ЕС, оказани от започналата преди година руска агресия в Украйна.

Страните членки (Съветът) се споразумяха да намалят търсенето на газ с 15 на сто за периода 1 август 2022-31 март 2023 г. Намалението е в сравнение със средното вътрешно потребление пред последните пет години. Всяка държава сама ще решава по какъв начин ще действа.

В резултат на този доброволен ангажимент търсенето намаля с над 19% между август 2022 и януари т.г., изтъкна Кадри Симсон. Така са били спестени 42 милиарда кубически метра.

Миналата година в ЕС са получени близо 20 милиарда кубика втечнен природен газ от Русия. Симсон смята, че Европа може и трябва да се освободи изцяло от него възможно най-скоро. Тя призова всички страни членки и фирми да спрат да купуват руски втечнен газ, да не подписват нови договори и да не удължават настоящите.

В обмяната на мнения участва и Фатих Бирол – изпълнителен директор на Международната агенция за енергия (МАЕ).

Той раздели изказването си на три теми.

Песимизъм и поздравления

В началото всички са си мислили, че след като Европа дава отпор на Русия, тя ще умре от студ и ще има огромни икономически последици за нея. Страните членки и Европейската комисия обаче са действали солидарно и прагматично, като са предприели правилните стъпки.

В резултат приходите на Русия от газ и петрол са спаднали с 40 на сто. Това помага на отбраната на Украйна. Анализите на МАЕ показват, че спадът ще продължи.

За 1 година значително е намалял и делът на руския газ в ЕС.

За сметка на това се наблюдава сериозен ръст в безопасни за климата източници и технологии. С 41 на сто е увеличаването възобновяемите източници на енергия (ВЕИ). Става дума за слънчевата, вятърната енергия и други. Значително е скочило производството на термопомпи, като водеща е Полша, следвана от Финландия. Сериозен ръст се наблюдава и при електрическите автомобили. А емисиите в ЕС са намалели с 2,5 на сто.

Предупреждение за следващата зима

Тази зима ЕС се отърва, но има три фактора, които през следващата зима може да не са на наща страна.

През тази зима в ЕС са внесени големи количества втечнен природен газ, който е заменил газа по тръбопроводите от Русия. Сред причинете са големия внос е лошото икономическо състояние на Китай. Тази страна по принцип е вносител номер 1 на втечнен газ, но потреблението там през 2022 г. е спаднало за първи път за четири десетилетия. Сега обаче отново се наблюдава астеж на китайската икономика. Страната отново излиза на пазара за втечнен газ като голям купувач с голям финансов „мускул“.

Същевременно всяка година приключват определени проекти за втечнен газ, които излизат на пазара и могат да бъдат купувани. Тази година новият капацитет, който излиза на пазара, е сред най-слабите в историята. Той е малко над 20 милиарда кубика.

Зимата е минала без проблеми, защото е била мека. Никой обаче не може да гарантира, че следващата зима ще е пак толкова.

Какво трябва да се направи

На Европа е необходим нов подробен план за индустрията, смята Фатих Бирол.

На първо място, нейната индустрия почива върху модел, разчитащ на евтина и безкрайна руска енергия. Няма как обаче това да се върне. Руската енергетика ще бъде по-експанзивна, отколкото в миналото. Това ще окаже огромен натиск на конкурентоспособността на европейската индустрия. Ако входящата енергия е много по-скъпа от тази на конкурентите на ЕС, ще започваме от позиция, която не е в наша полза.

Цените на енергията в Европа са три пъти по-високи от средните в исторически план. Тези на природния газ паднаха, но сега са са 7 пъти по-високи от тези в САЩ. Цените на тока също са паднали, но все още са тройно по-високи от тези в Китай.

Същевременно светът навлиза в нова индустриална епоха - тази на чистите технологии и чистото производство – батериите, електромобилите, слънчевите панели, малките модулни реактори (ММР) и др. В момента само Китай е способен да произведе всичко това. И в момента там се произвеждат 75 на сто от батериите в света.

САЩ приеха Закона за намаляване на инфлацията, за да бъдат част от новата индустриална епоха. Но дори този закон да има огромен успех, анализите на МАЕ сочат, че китайският дял ще остане 55 процента.

„Европа трябва да анализира къде в цялата верига на доставките на чиста енергия може да има конкурентно предимство и какви финансови и други политики трябва да бъдат създадени. В противен случай индустрията на Европа ще произвежда продукти, които няма да са конкурентоспособни и ще са остарели“, предупреди Фатих Бирол.