И шестият обвиняем заради трагедията с 18 загинали афганистански мигранти - бившият полицай Валентин Христов, остава в ареста.

Това постанови Софийският градски съд, който определи мярка "задържане под стража" на мъжа, обвинен за участие в организираната престъпна група, довела до изоставянето на хората, заковани в камион край софийското с. Локорско.

Инцидента завари Христов в Гърция, но той се съгласи на екстрадиционна процедура и бе доведен у нас.

Съдът прие, че е налице обосновано подозрение за съпричастност на обвиняемия към престъплението. Участвал е в купуването и ремонта на камиона, както и в доставката на дървения материал за изработването на тайниците.

От доказателствата по делото може да се направи извод, че обвиняемият е знаел за какво ще бъдат използвани, цитира пресслубата на СГС.

Съдът прие, че няма опасност да се укрие, тъй като има установен адрес, семейство и собствен бизнес. Има обаче опасност от извършване на престъпление, както и може да направи опит да повлияе на свидетели.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на жалба или протест пред САС.

От другите задържани засега се смята, че Виктор Кузмов е бил лидер на ОПГ - заедно с Христов . А четиримата останали участници са двама майстори, които са пригодили тайник в камиона, шофьорът и "навигаторът" му до него.