Майка на 9-месечно бебе плати 7,80 лв. такса "записване на час" при педиатър.

В четвъртък миналата седмица Елена Вътова води дъщеря си Михаела-Ивет на задължителна консултация при педиатър за деца под 1 година, разказва Нова тв.

"Бях много неприятно изненадана от факта, че трябва да платя за това, и то 7,80 лв.”, споделя майката. 

Разбрала, че педиатърката им е сключила договор с фирма за записване на часове, а таксата за това е 1% от минималната работна заплата или 7.80 лв. 

“След прегледа на детето лекарката ми каза, че трябва да платя потребителска такса. Върнах се до дома си за пари и ѝ занесох 2.90 лв. Бях още по-възмутена, когато разбрах, че таксата всъщност е 7,80 лв.”, казва още жената.

Според лекарката д-р Красимира Косева това е административна такса,  въведена в нейната практика от Нова година.

“Първото посещение на майката беше през януари, когато тя е подписала договор, че е съгласна с административната такса. Тогава не съм ѝ взела такса. Такава ми е практиката - когато хората се информират, не взимам такса, на второто посещение обаче вече са използвани административните услуги и затова вече изисквам плащане”, обясни лекарката. И допълни, че тарифата не е за преглед, а за записване на час чрез човек, а не през електронна система, както е било досега. А таксата от 7,80 лв. била по нейна преценка.

"Това е 1% от минимална работна заплата. Така съм преценила. Все пак аз съм търговско дружество и на базата на разходите, които калкулирам, определих тази цена”, беше обясненията на педиатърката.  

Елена Вътова обаче твърди, че когато е подписала въпросния документ, никой не ѝ е казал какъв ще бъде размерът на таксата. Не са ѝ предоставили и копие. Казано ѝ е само, че и съпругът ѝ трябва да подпише документа.

"Нищо не ми обясни, нито ми даде възможност да откажа да подпиша. Явно е моя грешката и сега си понасям последствията”, каза Вътова, която е категорична, че повече няма да посещава повече кабинета на д-р Косева.

Личните лекари от известно време настояват за увеличение на потребителската такса, която се плаща при посещение. Сега тя е 2,90 лв., децата са освободени от нея, както и хората с ТЕЛК, има облекчение за пенсионерите. Според исканията на общопрактикуващите лекари тя трябва да е около 8 лева. Наскоро служебният здравен министър Асен Меджидиев коментира, че сега не е моментът за подобна стъпка.