БСП и организираният от нея инициативен комитет обяви днес официалния въпрос "срещу джендър идеологията", за който ще събират подписи за организиране на референдум от утре, 11 март.

Той гласи:

"Подкрепяте ли обучение и възпитание на непълнолетни лица, свързани с промяна на пола и друг пол, освен мъжки и женски, в образователната система на България?"

Целта на левицата е при успешно народно допитване в българското законодателство да се създадат текстове, които забраняват преподаването и популяризирането на "джендър идеологията" в училище, както и да се предвидят санкции за преподавателите, които го правят, разясни Нинова.

Това ще е първият закон в съвременна България, който санкционира учители за преподаване на определени теми и който забранява конкретна тема да бъде включена в учебния материал.

Важно е да се отбележи, че до момента нито смяната на пола, нито трансджендър състоянията, нито "джендър идеология" са намерили място в който и да е одобрен от МОН български учебник.

Наското Върховният касационен съд  тълкувателно решение, според което след решението на Конституционния съд, че "пол" в българския правен ред има смисъла само на биологичен пол, то нашето право не позволява транссексуален човек да смени юридически пола си.

Левицата и инициативният комитет трябва да съберат 200 000 подписа на български граждани, за да бъде внесен въпросът за обсъждане в парламента, или 400 000, за да стане референдумът задължителен за провеждане без санкция от депутатите. За да се проведе референдум, се изисква събирането на поне 200 хил. подписа. Тогава предложението отива за гласуване в парламента и той трябва да се поизнесе до три месеца дали да се организира допитване, или не. Ако обаче бъдат събрани 400 хил. подписа, санкция от депутатите не е нужна и те са задължени да насрочат референдум, без да обсъждат предложението.