В интересно съвпадение с инициативата на БСП за референдум срещу "джендър идеологията", редица български сайтове с всеизвестни симпатии към режима в Москва откриха "хомосексуална пропаганда" в учебник за 6-и клас на издателство "Просвета".

Става дума за издание от преди няколко години по предмета "Човекът и природата". В него, след уроците за половата система на човека, следва дискусионен урок на тема "Грижа за растежа и развитието в училищната възраст".

Първите две задачи от урока поставят пред децата - които в 6-ти клас са на около 13 години - въпроси за промените, които следват от пубертета. Възмущение в главния редактор на "Гласове" Явор Дачков, известен защитник на Кремъл, предизвикват следващите няколко задачи и текстовете към тях.

"Половото влечение обикновено е насочено към представителите на противоположния пол. Някои обаче откриват, че имат предпочитания към хора от собствения си пол или пък към индивиди от двата пола."

Няколко издания подчертават как "според авторите на учебника сексуалната ориентация е въпрос на откриване и предпочитание" - научен факт, известен буквално от хилядолетия.

Неясно защо особено скандализиращо е и следващото изречение:

"Понякога са необходими повече време и опит, извън рамките на пубертета, за да може младият човек да определи сексуалната си ориентация."

А за особено обидно почитателите на Путин считат пояснението към третата задача в дискусията:

"Имайте предвид, че в цивилизованите общества хората се ползват с равни права и възможности за пълноценен живот, независимо от различията си в тази насока."

В урока е подчертано, че ранните сексуални контакти не са препоръчителни, и че е важно децата да харесват себе си такива, каквито са.

От издателство "Просвета" разпространиха следната позиция до медиите:

"Да търсиш под вола теле е мисия с предизвестен край. Но явно е доходоносно предизборно занятие.  

Който е прочел внимателно и добросъвестно учебника, знае, че цитираните редове са от урок-дискусия. Той следва два други урока: "Полова система и здраве" и "Растеж и развитие на човека".  

Тези уроци стриктно отговарят на програмата на МОН - очевидно специалисти са преценили, че разглежданите в тях проблеми са подходящи за съответната възраст. 

В темата за сексуалните отношения между хората няма нищо скандално, особено по начина, по който е поставена в учебника. (Моля, прочетете в оригинал всичките няколко изречения още веднъж.)

И мястото за обсъждане на такива щекотливи въпроси е именно в училище и в семейството, където опитният и добронамерен учител или родител ще поведе тийнейджърите в правилната посока. 

Онези, които смятат, че днес, в епохата на интернет и десетките телевизионни канали може да има "забранени" теми и че така ще предпазят нашите деца, се лъжат горчиво - те на практика искат да оставим възпитанието им на улицата. Или на неуконтролируемите социални мрежи."

Очаквано, часове по-късно Корнелия Нинова показа учебника на "Просвета" и обяви, че това било за "12-годишни деца".

"Някой съмнява ли се все още, че това е проникнало в образователната система на България?", заяви лидерката на БСП, предполагаемо лява партия.

Не става ясно какво общо имат трансджендър и интерсекс хората, които БСП не иска да се споменават в учебниците, с хомосексуалните хора. Нито пък какво общо има сексуалната ориентация с джендър идентичността.