Европейската комисия не предвижда никакъв допълнителен документ, който да даде на Нидерландия в рамките на доклада за върховенството на закона у нас.

Така отговори на въпрос на Клуб Z еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Миналата седмица вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че през юли, когато бъде разпространен докладът за върховенството във всички страни от ЕС, властите в Хага ще преценят дали искат такъв документ, за да вдигнат ветото върху присъединяването на България към Шенгенското пространство. И ако поискат такова нещо, форматът му ще бъде уточнен с ЕК.

„Това, което правим, е да работим с една и съща методология за всички страни членки. Докладът за върховенството на закона ще излезе през юли. Това ще бъде четвъртото му издание.

За първи път миналата година отправихме препоръки към всички страни членки. Сега ще оценим изпълнението на тези препоръки“, каза Рейндерс.

Ако обаче има искания за уточнения по отношение на Шенген, това ще бъде съвсем отделен процес, който няма да има нищо общо с доклада за върховенството на закона, увери Рейндерс.

Засега той не е получавал никакво искане от Нидерландия.

Корупцията влиза във втората част на докладите за върховенството на закона. За влизането й в Глобалния режим на ЕС на санкции за нарушение на правата на човека е необходимо единодушие в Съвета.

Така Рейндерс отговори на въпроса ни - има ли шанс ЕС да налага санкции така, както САЩ ги наложиха на две групи български граждани по „Закона Магнитски“.

Комисията не е против корупцията да влезе в този режим, допълни Рейндерс.

В речта си „За състоянието на Съюза“ през септември 2022 г. председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обеща, че Комисията ще направи такова предложение.