Няма да има таван на цените, а на надценките.

Това каза служебният премиер Гълъб Донев пред журналисти след края на церемонията на наградите „Икономика на светло“ за 2022 г. в "София Хотел Балкан“.

Видяхме други държави, които се опитаха да въведат таван на цените, че не успяха, а се породиха други практики, които доведоха до по-фатални последици, отколкото това, което предлагаме ние, добави той, цитиран от БТА.

Премиерът Донев изтъкна, че с тази мярка не се обявява война на хранителните вериги, а тя само ще осветли нелоялни търговски практики, които ощетяват българския потребител. 

Служебният министър-председател обясни, че чрез мярката ще се следят цените по цялата верига – от производител, през съответните доставчици, търговците на едро, през складовете, които ползват големите търговски вериги, до щанда, за да се види къде са най-големите надценки.

В същото време пред Нова тв икономическият министър Никола Стоянов  обяви, че държавата е готова да наложи забраната на търговците да слагат надценки, по-големи от 10%, още в началото на април. Идеята може да стане факт с нормативен акт на Министерския съвет, заяви министърът на икономиката.

Когато регулирането на надценките стане факт, цената на основните продукти трябва да стане по-ниска. По информация на Министерство на икономиката сега голяма част от стоките имат повече от 20% процента надценка. Предвижда се кабинетът да забрани на хранителните вериги да слагат повече от 10% надценка на основни храни и стоки. В този списък ще влязат между 30 и 50 вида продукти. 

Че проблем с цените има, били наясно и търговците, и държавата, каза още Стоянов.

Ето и цялото изказване на премиера Донев, разпространено тези вечер от правителствената информационна служба:

Премиерът Донев: За борбата със сивата икономика са нужни обществена нетърпимост, прецизно законодателство, безкомпромисен контрол и инвестиция в качествени работни места

Обществена нетърпимост, прецизно законодателство, стриктен контрол към всички проявления на сивата икономика и недекларирания труд, както и създаване на повече и по-добри, качествени работни места за българските работници и служители – това са ключовите елементи в борбата със сивата икономика според министър-председателя Гълъб Донев. Премиерът даде своята „рецепта“ за справяне с проблема в изказването си по време на церемонията по връчване на десетите награди на АИКБ „Икономика на светло“. „Заслугата на всеки един от Вас е тази, че се борите и създавате обществена нетърпимост към явлението „заплата в плик“, към сивата икономика във всичките й проявления“, обърна се Донев към всички номинирани тази година, допринесли по различни начини за изсветляване на българската икономика.

Министър-председателят Гълъб Донев изтъкна, че почти 20 години от неговия професионален път са свързани именно с усилията да убеждава хората защо повече пари в плик сега всъщност ощетяват много повече за години напред. Премиерът отбеляза, че сивата икономика има негативен ефект върху обществения, икономическия и най-вече социалния живот на държавата. „Тя оказва своето негативно въздействие върху осигурителните фондове, върху бюджетите на държавата и на общините, върху условията на труд, върху качеството на работните места“, категоричен беше Донев.

Премиерът Гълъб Донев специално открои работата на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) по създаването на композитен индекс за икономика на светло в България, който представя лоялните практики за конкуренция в България. „АИКБ нееднократно е алармирала за това, че сивата икономика вреди на българския бизнес. Всички нелоялни практики, които поддържат сивата икономика, всъщност пречат за нарастването на благосъстоянието ни като общество“, добави министър-председателят. Той оприличи сивата икономика на хищно растение, което вирее на тъмно и се храни с нарушените ни осигурителни права и с недобрите условия на труд.

В рамките на церемонията премиерът Гълъб Донев награди участниците в първата категория на конкурса – „За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към неформалната икономика”. „Всяка Ваша точна дума срещу сивата икономика създава по-добра информираност, повече предвидимост, лоялна конкуренция и по-добри условия на труд за българските работници и служители“, обърна се министър-председателят към номинираните в категорията и ги поздрави за приноса им за създаването на среда на обществена нетърпимост към всички форми на недеклариран труд.