Съюзниците от АУКУС (Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати) оповестиха детайли от плана за предоставяне на Канбера на подводници с атомни двигатели, пише в заглавие в. "Файненшъл таймс".

Изданието отбелязва, че отбранителният пакт ще позволи на флотовете от подводници на трите държави да си сътрудничат в патрулирането както в Тихия, така и в Атлантически океан.

Вестникът привежда откъс от съвместното изявление на американския президент Джо Байдън, британския премиер Риши Сунак и австралийския премиер Антъни Албанезе след срещата им в Сан Диего, Калифорния: "Повече от век нашите страни стоят рамо до рамо . . . за съхраняването на мира, стабилността и благоденствието по света, включително в Индийско-тихоокеанския регион . . .  Стъпките, които обявяваме днес, ще ни помогнат да преследваме тези взаимноизгодни цели и през следващите десетилетия".

Планът бе обявен след 18 месеца на преговори. С подписването на тристранния отбранителен пакт АУКУС през септември 2021 г. се отвори поле за сътрудничество, свързано с предаване на една от най-строго пазените американски отбранителни технологии, изтъква "Файненшъл таймс".

Според състоящия се от три етапа план Австралия и Великобритания ще произведат нов клас подводници Ес Ес Ен-АУКУС (SSN-AUKUS), базирани на модифицирана версия на подводница от ново поколение, каквато Лондон вече разработва.

Двете държави планират да произведат най-малко по осем такива подводници, на стойност милиарди долари, като първата австралийска подводница ще бъде готова към 2040 г., а останалите след още две десетилетия, пише британското издание.

Подводниците ще бъдат с ядрено задвижване, но няма да имат ядрено въоръжение, отбелязва вестникът. 

В. "Вашингтон пост" пише как сделката с подводниците ще се вмести в сложната стратегия на САЩ в Тихия океан.

Изданието отбелязва, че въпреки опасенията на Китай проектът АУКУС не е пакт за възпиране от типа на НАТО.

„Ние не искаме да създаваме НАТО в Индийско-тихоокеанския регион“, каза съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от американския вестник. 

Изданието изтъква, че АУКУС е проект за споделяне на отбранителни технологии, но също така е част от поредица от припокриващи се партньорства за сигурност в региона. Новата стратегия на САЩ за Индийско-тихоокеанския регион е нещо различно от НАТО, отбелязва американското издание.

АУКУС има толкова голямо значение за САЩ, защото привлича европейската сила Великобритания към дългосрочните отбранителни планове на Вашингтон за Азия, посочва "Вашингтон пост". САЩ ще споделят чувствителни ядрени технологии, за да осигурят атакуващи подводници на Австралия и да увеличат флота на Великобритания, отбелязва изданието.

Великобритания ще получи първите си подводници от новия тип в края на 30-те години на века, а Австралия през 40-те години, каза Съливан. Междувременно САЩ ще предоставят на Австралия до пет американски ядрени атакуващи подводници от 2032 г., отбелязва вестникът.

Със сделката за подводниците с атомни двигатели АУКУС използва вратичка в Договора за неразпространение на ядрените оръжия, което предизвиква опасенията на Китай, пише в заглавие в. "Гардиън".

Обявеният вчера в Сан Диего проект на АУКУС за първи път използва вратичка в Договора за неразпространение на ядрено оръжие (ДНЯО) от 1968 г. за трансфер на ядрени технологии от държава с ядрено оръжие към държава без ядрено оръжие, отбелязва британското издание.

Вратичката е параграф 14, който позволява делящият се ядрен материал, използван за неексплозивна военна употреба, като например задвижване на военноморски съдове, да бъде освободен от инспекции и наблюдение от страна на ядрения регулатор на ООН - Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), посочва вестникът.

Изданието цитира изявление на постоянното представителство на Китай към ООН, което обвини днес САЩ и Великобритания в „явно нарушаване на целта и задачите на ДНЯО“, добавяйки, че „подобен христоматиен случай на двойни стандарти ще навреди на авторитета и ефективността на международната система за неразпространение”.

„Планът за сътрудничество в областта на ядрените подводници, оповестен от АУКУС, е крещящо нарушение, което създава сериозни рискове за разпространение на ядрени оръжия, подкопава международната система за неразпространение, подхранва надпреварата във въоръжаването и подкопава мира и стабилността в региона“, каза представителството, цитирано от "Гардиън".

С пакта АУКУС САЩ, Великобритания и Австралия искат да се противопоставят на военните амбиции на Китай, пише в заглавие френският вестник "Монд".

Изданието посочва, че първоначално САЩ ще продадат на Канбера три от своите ядрени подводници клас "Вирджиния", с опция за закупуване на още две и едва на втория етап Австралия ще получи нови подводници, Ес Ес Ен-АУКУС (SSN-AUKUS), базирани на британска разработка, но създадени с американски технологии. Към днешна дата Вашингтон е споделял тази технология единствено с Лондон, отбелязва вестникът.

Япония подкрепя намерението на Австралия да създаде атомен подводен флот, каза премиерът Кишида

Япония подкрепя намерението на Австралия да се сдобие с атомен подводен флот и смята, че инициативата на алианса АУКУС ще съдейства за поддържането на мир и стабилност в Индийско-тихоокеанския регион. Това заяви днес японският премиер Фумио Кишида в разговор по телефона с австралийския си колега Антъни Албанезе, предаде ТАСС.

Кишида "заяви, че начинанията на АУКУС ще съдействат за мир и стабилност в Индийско-тихоокеанския регион на фона на тежката ситуация със сигурността в региона. Премиерът Кишида заяви също, че Япония последователно подкрепя тези начинания", се казва в комюнике на японското външно министерство.

По данни на външното министерство, в разговора Албанезе е информирал японския си колега за плановете на Австралия да купи ядрени подводници. Албанезе "заяви също, че Австралия и занапред решително ще се придържа към своята политика за неразпространение и другите ангажименти, които ѝ налага Договорът за неразпространение на ядрените оръжия", изтъкна японското ведомство.

Двамата премиери са се разбрали да продължат координираните действия със САЩ и Великобритания, осъществявайки концепцията за "свободен и отворен Индийско-тихоокеански регион".

След като сключи военен алианс с Великобритания и САЩ (АУКУС), Австралия обяви през есента на 2021 г., че смята да създаде собствен атомен подводен флот. През март тази година алиансът прие триетапен план, предвиждащ Канбера да получи атомни подводници с неядрени въоръжения, според който до 2027 г. в Австралия ще бъдат разположени 5 атомни подводници на САЩ и Обединеното кралство.

След 2033 г. за австралийските военноморски сили ще бъдат купени 3 американски подводници клас "Вирджиния", а до началото на 40-те години на века Великобритания ще построи за Австралия първата подводница от нов клас Ес Ес Ен АУКУС. Планира се около 2042 г. производството да бъде прехвърлено в австралийския град Аделаида. 

Пекин: "Погрешен и опасен път"

Китай осъди днес "погрешния и опасен път", по който поема партньорството между САЩ, Великобритания и Австралия, във връзка с програмата за продажба и съвместно производство на подводници с атомно задвижване, целяща противопоставяне на Пекин в Тихия океан, предаде Франс прес.

Известен с английския си акроним АУКУС (AUKUS), този съгласуван вчера проект, трябва да накара Австралия да замени своя флот от дизелови подводници с атомен подводен флот, характеризиращ се с много по-голяма незабележимост и обсег на действие.

„Тези три държави поемат по все по-погрешен и опасен път в полза на собствените си геополитически интереси и при пълно пренебрегване на опасенията на международната общност“, каза пред журналисти говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин.

Китай гледа с особено недоволство на продължаващото през последните години сближаване между Тайван и САЩ, отбелязва АФП. Вашингтон в продължение на няколко десетилетия осигурява военна подкрепа на острова, който Китай смята за своя отцепила се провинция.