Президентът на Италия Серджо Матарела каза, че сушата е причина за увеличаване броя на бежанците и мигрантите, които се опитват да достигнат до Европа, предаде за БТА агенция АНСА.

Матарела заяви това по време на визитата в Кения. Там италианският президент призова и за действия за борба с кризата, породена от климатичните промени, за да се разреши основната причина за този проблем.

"Сушата, предизвикана от промените в климата, създава огромни трудности", каза Матарела след днешната си среща с президента на Кения Уилям Руто в Найроби.

"Сушата създава продоволствена криза, която дава допълнителен тласък на миграцията. Този въпрос е от централно значение. В Европа също има суша. Правителството (на Италия - бел. ред.) се ангажира с борбата срещу промените в климата в своята програма и Италия от известно време предупреждава за необходимостта от сериозни и конкретни действия", отбеляза италианският президент.

"Боли ни, че някои държави искат да отложат разрешаването на проблема. Няма повече време. Борбата срещу климатичните промени трябва да започне веднага", каза той.

Връщайки се към темата за миграцията, Матарела призова ЕС да направи повече, за да снеме тежестта от страните, които по географски причини са изложени на по-голям риск, на първо място и преди всичко Италия.

"Равнището на сътрудничество с Кения е за пример и това е модел, който може да бъде възпроизведен навсякъде", каза италианският президент.

"Общите проблеми могат да се разрешат ефективно чрез сътрудничество. Стремим се към сътрудничество с държавите, от които идват мигрантските потоци, но знаем, че историческите причини и нарастващите размери на миграцията не могат да се посрещат от една единствена страна, а да бъдат разрешени само с ясни, добре организирани европейски действия, които се заемат с проблема чрез системни действия", каза Матарела.

Във Франция: За първи път от 150 години - молитви за дъжд

За пръв път от 150 години фермерите в град Перпинян в Южна Франция организират процесия, за да отправят молитва за дъжд за земеделските им култури, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Свещеникът Кристоф Льофевър от катедралата "Св. Йоан Кръстител" заяви, че процесията ще се състои в събота, като ще започне от катедралата и ще стигне до бреговете на река Тет. Tя ще включва мощи на св. Годерик, покровител на земеделците в каталунските територии. 

След като изминаха много зимни дни без дъждове в големи части от страната, сега има необичайна суша за това време от годината. Освен че няма валежи, подпочвените води също са изчерпани.

Службата за геоложко-минерални изследвания заяви, че нивата на подземни води са ниски, клонящи към много ниски в 80 процента от региона. Валежите през миналата есен не са били достатъчни, за да компенсират липсата на подпочвени води след горещото и сухо лято. 

Ситуацията би се променила, ако завали през идните седмици, преди да настъпи сезонът за засаждане на земеделски култури. 

Религиозният ритуал е завръщане към визиготска традиция, датираща от Средновековието.

Изданието "Ендепандан" съобщи, че идеята е на винопроизводител, който помолил Льофевър да се присъедини към призоваването на светеца покровител на фермерите. След като молитвите в катедралата не са донесли особено количество дъждове, е взето решението за организиране на шествие.