Средиземноморската диета, която включва много морска храна, зеленчуци, ядки и т.н., може да намали риска от деменция с 25 на сто, съобщава "Гардиън". Това показват първоначалните обещаващи резултати от актуално изследване, което може да даде нови възможности в работата по превенцията на тежкото заболяване.

Според данните консумирането на много храни на растителна основа има "защитен ефект" срещу деменцията, независимо от генетичната обремененост. Изследователите смятат, че това може да послужи за основа за бъдещи стратегии за опазване на общественото здраве, ако и последващите проучвания потвърдят тази връзка.

Един от авторите на проучването д-р Джанис Рансън, старши изследовател в Университета на Екзитър, обяснява:

"Защитният ефект на Средиземноморската диета срещу деменцията е виден, независимо от генетичния риск на дадения човек. Така че това би бил полезен избор на начин на живот за хора, които искат да живеят здравословно и да намалят риска от развиване на деменция".

Изводите са публикувани в сп. BMC Medicine и са извлечени от данни от над 60 хил. души от онлайн банката медицински данни в Обединеното кралство Biobank. Тези 60 хил. са подбрани от над 502 536 души. Те са проследявани близо средно около 9 години. Всички са на възраст под 60 години, бели.

Сюзън Мичел, която отговаря за изследванията за Алцхаймер в Обединеното кралство, нарича изследването "интригуващо", но добавя, че са нужни допълнително проучвания, които да включат и чернокожи, азиатци и етнически малцинства, особено тъй като деменцията е стигматизирана в някои общности. Тя подчертава, че все още няма сигурен, безспорен начин за превенция на деменцията.

"Има множество доказателства, че здравословното и балансирано хранене може да помогве да се намали рискът от когнитивен упадък. Но доказателствата за специфични диети са доста по-неизяснени", добавя тя.

Според друг учен - Дейвид Къртис от Института по генетика на UCL, изследването не отчита, че хората, които се хранят със Средиземноморската диета като цяло имат по-здравословен начин на живот, така че не е ясно дали диетата сама по себе си намалява деменцията, въпреки че по думите му "е много възможно да е точно така".

"Важно е да се отбележи, че изследването е за всички форми на деменция, не е специално за болестта на Алцхаймер. Според мен ако има ефект от тази диета, то е по-вероятно да е върху сърдечносъдовото здраве като цяло и оттам да повлиява деменцията, която се дължи на васкуларната болест, отколкото да влие върху болестта на Алцхаймер", смята още той.