След първоначалната паника и серия от сривове в цените на акциите на регионалните и среднокапитализирани американски банки, вторникът се оказа обнадеждаващ и даде сигнали, че тежкият сценарий на вълна от фалити може да бъде избегнат. Старт на оптимизма даде началото на днешната сесия на Уолстрийт.

Промишленият индекс Дау Джоунс прибави 426,61 пункта или 1,34 на сто до 32 245,75 pункта По-широкообхватният Стандард енд Пуърс 500  скочи с 1,9 на сто или 73,09 пункта до 3928,85 пункта в ранната търговия след данните за леко забавяне на инфлацията в САЩ. Акциите на малките и средноголеми банки възстановиха част от предишните си загуби, които бяха причинени от притесненията за ликвидността. 

Индексът на високотехнологичните дружества Насдак нарасна с 2,12 на сто или 237,49 пункта към 11 426,34 пункта към 17:05 часа българско време. 

Подобно бе и положението на европейските борси, които бяха малко по-предпазливи, но тенденцията беше към оптимизъм. Лондонският FTSE 100 обаче загуби 13,13 пункта или 0,17 на сто до 7535,5 пункта Във Франкфурт DAX се повиши със 105,46 точки или 0,7 на сто до 15 064,93 пункта. Парижкият CAC 40 нарасна с 22,9 пункта или 0,33 точки до 15 064,93 пункта. Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,2 на сто в началото на търговията. Банковият сектор отчете среден спад на акциите от 0,7 на сто, след бурния ден вчера.

First Republic изглежда спасена

Може би най-добрата новина е, че акциите  на най-големия конкурент на фалиралата "Силикон вели банк" - "Фърст репубилк" (First Republic Bank), поскъпнаха рязко в ранната търговия днес, показвайки, че безпокойството за състоянието на калифорнийската банка изглежда намалява след ден на масови продажби, съобщи Си Ен Би Си.

Вчера котировките на компанията се понижиха с близо 70 на сто по време на търговията, но затвориха със спад от 61,8 на сто на фона на срива в сектора на средно капитализираните банки. Днес рейтинговата агенция "Мудис" (Moody's) понижи перспективата на "Фърст репубилк".

Книжата на кредитната институция се търгуваха с 20 на сто нагоре в днешната сесия, а тези на на други регионални банки също скочиха преди камбаната на Уолстрийт. "ПасУест" (PacWest) отчете скок с близо 30 на сто, акциите на "КийКорп" (KeyCorp) добавиха 15 на сто, а на "Зайънс банкорп" (Zions Bancorp) отчетоха ръст от 10 на сто.

Blackstone влиза в играта

Междувременно стана ясно, че гигантите в света на хедж фондовете - Apollo Global Management и Blackstone са изразили интерес към кредитните портфейли, притежавани от Silicon Valley Bank (SVB), дъщерно дружество на несъществуващата SVB Financial Services Group, съобщи агенция Блумбърг.

Кредитният портфейл се разглежда като атрактивна покупка и не е фактор, допринесъл за фалита на SVB, се казва в информацията на агенцията, в която се цитират източници, запознати с въпроса.

Миналата седмица кредиторът, фокусиран върху стартиращи компании, не успя да събере допълнителен капитал, за да "запуши дупка" от 1,8 милиарда долара, след което продаде налични ценни книжа на стойност 21 млрд. долара на загуба, тъй като нарастващата доходност на държавните облигации доведе до намаляване на тяхната цена.

Лошите новини

Имаше и такива. Като начало -  Moody’s Investors Service – една от трите компании в агенцията за кредитен рейтинг, съобщи, че променя перспективата на американската банкова система от стабилна към негативна, за да отрази влошаващата се оперативна среда с оглед на бързото изтичане на депозити от три банки Silicon Valley Bank (SVB), специализираната в криптовалутите Silvergate Bank и Signature Bank, както и фалитите на SVB и Signature Bank.

Рейтинговата агенция следи с тревога и случващото се в още няколко регионални банки в Съединените щати, където по-рано през деня бяха представени данните за инфлацията. Според очакванията на инвеститорите тя е забавила темп до 6 % през февруари при 6,4 на сто през януари, което заедно с банковите трусове поставя под въпрос какви лихвени покачвания ще предприеме Федералният резерв. Агресивният му подход към лихвите е част от проблема с обезценката на книжата, който доведе до краха на SVB.

И накрая - швейцарската Credit Suisse продължава да страда и изглежда задълбочава проблемите си. 

Институцията установява "съществени слабости при прилагането на вътрешен контрол върху финансовата отчетност на своята дейност". Банката заявява, че все още не е спрялo изтичането на средства от клиенти. Те са изтеглили от нея над 110 милиарда швейцарски франка (120,73 милиарда долара) през последното тримесечие на миналата година.

Стойността на акциите на "Креди сюис", търгувани на фондовата борса в Цюрих, се понижи с 4,34 на сто до 2,16 швейцарски франка (2,36 долара) към 13:35 ч. българско време, пише БТА. 

Консултантската компания "ПрайсуотърхаусКупърс" (PwC), която е извършила одит на отчета, изразява отрицателно становище относно "ефективността на вътрешния контрол", прилаган в швейцарската банка, отбелязва Ройтерс.

"Креди сюис" потвърждава в отчета си данните, огласени на 9 февруари, които показват, че загубите й достигат до 7,3 милиарда швейцарски франка (малко над 8 милиарда долара) през 2022 г., пише Си Ен Би Си.  

Негативните финансови резултати на швейцарската банка идват на фона на серията от скандали, в които тя беше замесена. Един от тях е свързан и с България. В края на юни миналата година "Креди сюис" беше осъдена да плати глоба от 2 милиона швейцарски франка (2,19 милиона долара) в рамките на съдебен процес за пране на пари свързан с организираната престъпност у нас. Банката е призната за виновна в нарушаване на корпоративната отговорност във връзка с пране на пари през периода от юли 2007 г. до декември 2008 г., с утежняващи вината обстоятелства.

Пропуските на "Креди сюис" са позволили на престъпната организация да прехвърли част от вложените средства, констатира съдът. Той разпореди да бъдат конфискувани 12 милиона швейцарски франка (13,16 милиона долара), депозирани в сметки, свързани с престъпната организация. Освен това банката беше осъдена да изплати компенсация от 19 милиона швейцарски франка (20,83 милиона долара), съответстваща на сумите, които не са конфискувани в резултат на нейните пропуски.