Дронове на САЩ охраняват и разузнават в Черно море от началото на руската хибридна агресия, преди инвазията в Украйна, обявиха от украинските военновъздушни сили пред УНИАН. Това е ставало със съгласието на Киев, и по линията на демаркация в Донбас и Черноморието.

"За да контролират ситуацията, да поддържат стабилността и партньорите на НАТО в региона, САЩ използва разузнавателни летателни апарати в Черно море - RC-135 и H10 Посейдон", обясни говорителят на украинските ВВС полк. Юрий Игнат.

Това са пилотни разузнавачи, а вчера руски изтребители Су-27 свалиха американски дрон MQ-9 Reaper в международни води, след като са заляли безпилотния самолет с гориво и са блокирали витлата му, съобщиха от Пентагона.

Полк. Игнат уточни още, че САЩ веднага са пратили нов дрон да поддържа наблюдение в региона.

Американците определиха поведението на руските пилоти като "непрофесионално" и привикаха посланика на Путин във Вашингтон.

Очаквано, руското военно министерство отрича да е имало "какъвто и да е контакт" с американския дрон - според тях той е направил рязка маневра и е паднал сам в морето.

Руският посланик в САЩ Анатоли Антонов обяви дрона за "провокация". 

"Какво правят те на хиляди километри от САЩ? Отговорът е очевиден - събират разузнавателни сведения, които след това се използват от режима в Киев, за да напада нашите сили и територия", каза Антонов.

Предупреждение от Вашингтон

САЩ предупредиха Русия да не изостря ситуацията след съобщението на американските въоръжени сили, че са били принудени да разбият свой безпилотен летателен апарат в Черно море, след като руски изтребител го е прехванал над международни води и е повредил витлото му, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Американският Държавен департамент извика руския посланик Антонов, за да изрази протест пред него по случая, който се разигра над води близо до Украйна.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби по-късно отхвърли версията на Москва и заяви пред Си Ен Ен, че правителството на САЩ възнамерява да публикува кадри от сблъсъка между дрона и руския самолет.

Кърби добави, че подобно "неуместно, опасно и непрофесионално поведение от страна на руските летци" може да доведе до нежелани инциденти "между двете армии, които очевидно не действат заедно в Украйна, но със сигурност действат близо една до друга в региона".

"А ние не искаме тази война да ескалира отвъд това, което вече причини на украинския народ“, предупреди той.

Кърби каза и че САЩ са взели мерки други страни да не достигнат до останките на дрона.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс призова Москва да спазва международното въздушно пространство, предаде Ройтерс.

"Ключовото тук е всички страни да спазват международното въздушното пространство и ние призоваваме Русия също да прави това", заяви Уолъс пред Ройтерс по време на японското отбранително изложение (DSEI) в префектура Чиба, близо до Токио.

Русия има 28 ракети "Калибър" в Черно море

Според доклад на украинското командване, в момента в Черно море има 13 руски бойни кораба, 4 от които носят общо 28 ракети "Калибър".

Един руски кораб е в Азовско море, а 7 - в Средиземноморието, три от които също носят още 20 "Калибър"-а.

Тези ракети са далекобойни - до 2000 км за наземни цели, което означава, че на практика поне половин България е в обсега им. И имат всякакви варианти - както конвенционални, така и ядрени.,

Руската федерация продължава да нарушава Международната конвенция за безопасността на живота в морето (SOLAS) като изключва автоматичната идентификационна система на цивилните кораби в Азовско море, подчертават от ВСУ.

Опасен инцидент. Сега въпросът е кой ще стигне пръв до отломките

Авиация и военноморски съдове на Русия и НАТО, пилотирани или безпилотни, във всеки един ден се движат в близост едни до други около черноморското крайбрежие на Украйна, а това е образно казано "рецепта за криза" между суперсилите по периферията на война, пише днес британският "Гардиън". Залозите се повишават от факта, че и двете страни имат хиляди ядрени бойни глави като оръжие за действие в краен случай, а рисковете значително се увеличават от безразсъдно поведение, коментира изданието.

Сегашният инцидент е по-сериозен от предишни близки срещи между руска и американска авиация, защото е довел до сблъсък и падане в морето. Това струва на САЩ машина на стойност около 32 милиона долара и постави началото на надпревара кой ще стигне пръв до отломките в Черно море. Ако руснаците стигнат първи, това ще бъде предимство от разузнавателна гледна точка, което ще позволи на техните специалисти да проучат летателния апарат, отбелязва вестникът. 

Според командира на Корпуса на морската пехота на САЩ генерал Дейвид Бъргър подобни сценарии като свалянето на този дрон са едни от най-големите поводи за безпокойство за американската армия, защото те могат да предизвикат непредсказуеми събития. Той каза, че този въпрос буди безпокойство и в Тихоокеанския регион. Всъщност последният път, когато американски военен самолет беше замесен в подобен сблъсък, беше край бреговете на Китай през април 2001 г. Тогава американски самолет "И Пи 3" беше ударен от китайски изтребител прехващач. Китайският изтребител се разби в морето, а американският шпионски самолет трябваше да извърши принудително кацане на остров Хайнан, което предизвика дипломатическа криза, посочва "Гардиън".

Инцидентът с американския безпилотник в Черно море няма да доведе до пряк конфликт между Русия и САЩ или до опасна ескалация между тях, като се имат предвид предишният опит с подобни прехващиания и сдържаната позиция на администрацията на президента Джо Байдън, пише в днешната си сводка вашингтонският Институт за изследване на войната.