Видеокадри показват как млада жена лично изправя стълба на Георги Семерджиев, да се качи в квартирата си и да си... легне, след като току-що е убил две млади момичета на 5 юли. Кадрите бяха разпространени от бТВ, а дамата - едва ли има съмнение - е действащата към онзи момент полицайка Симона Радева. Още повече, че и тя самата призна, че е била тя... 

Виждат се още и двама мъже, които тичат. За единия се предполага, че е Георги Семерджиев, но въпросът е кой е другият, пише днес бТВ. Всъщност въпрос няма - тъй като един от служителите на автомивката на Семерджиев лично даде показания пред съда, че е викан от Симона да помага във фаталната нощ. 

Въпреки това тя твърди, че била бегла позната със Семерджиев.

5 юли 2022 г., 23:45 ч.

Млада дама с тъмна коса се приближава към кооперацията, в която Георги Семерджиев живее. Носи стълба. Три секунди по-късно я поставя пред входа на сградата и се отдалечава.

След 4 минути и половина камерата запечатва двама мъже, които тичат към стълбата. Предполага се, че единият е Георги Семерджиев, който успява да се скрие в дома си. В 23:50 ч. жената се връща и прибира стълбата.

Това показват кадрите на бТВ.

Както Клуб Z писа, цялата тази "гимнастика" се налага от факта, че бягайки от разцепения на две джип Ауди SQ7, Семерджиев е изоставил там телефоните, ключовете от къщи, документите си и дори едната си маратонка.

Други кадри показваха как мъжи бяга в района на "Лозенец" с една обувка.

Според разследващите на кадрите от охранителната камера е именно полицайката Симона Радева. По време на разпита си пред съда тя признава, че познава обвиняемия Семерджиев и след катастрофата му е занесла стълба с личния си автомобил. В показанията си като свидетел по делото тя допълва, че не е била сама.

Снимките на жената със стълбата са в кориците по делото срещу Георги Семерджиев, а адвокатът му Мирослав Христов казва пред телевизията, че не ги вижда за първи път.

„Според нейните показания са били в приятелски отношения, като познати лица, които са си споделяли общи интереси. Съобразно нейните свидетелски показания му е занесла стълба от личен, приятелски интерес да му помогне“, каза Христов.

Въпреки това на снимките е назначена експертиза, за да се установи коя е жената със стълбата.

Има образувано досъдебно производство за това дали длъжностни лица са помогнали на Георги Семерджиев да се укрие в нощта на трагедията. По информация на бТВ сред разследваните е именно Симона Радева.

Клуб Z напомня, че в НК има член за лично укривателство - "учебникарски" това престъпление има три основни форми:

  • Спомагане на извършителя да избегне наказателното преследване чрез извършване на определени действия. Тези действия са свързани с прикриване на самия факт, че има извършено престъпление и на физическия извършител. Действията са чрез заличаване на следи, унищожаване на доказателства.
  • Помощ на извършителя на престъплението да избегне наказателното преследване. Това става чрез създаване на затруднения по установяване на признаците на първичното престъпление, на автора или на привличане към отговорност.
  • Укриване на извършителя да остане ненаказан. Например да не се приведе в изпълнение влязлата в сила по отношение на него осъдителна присъда. Помощта се изразява чрез създаване на условия за бягство.

Колко от тях изпълнява полицайката - може да прецените сами.