Ръководството на видеоплатформата TikTok обмисля възможността да се отдели от компанията майка ByteDance, съобщи Bloomberg. Целта е да се избегнат санкциите в САЩ и Европа, които засега включват само забрана за приложението на смартфоните на държавни служители, но скоро може да доведе до пълно блокиране на социалната мрежа на Запад.

TikTok и Douyin са две идентични приложения и платформи, но първата работи извън Китай, втората - само в Поднебесната империя. И двете са част от ByteDance Ltd, китайска компания, която според САЩ, Канада и някои европейски държави заплашва националната им сигурност, като предоставя данни на Китайската комунистическа партия.

Това разделяне може да доведе до продажба или първично публично предлагане на акции на TikTok на борсата - новина, която се посреща позитивно от западните инвеститори и американските техногиганти. Но китайското правителство трябва да се съгласи на такава сделка.

Според анализатори на Bloomberg TikTok в САЩ може да се оцени на поне 40 млрд. долара.

TikTok още от миналата година се опитва всячески да избегне американски санкции, като предложи да съхранява данните на американските потребители в сървъри на технологичния гигант Oracle в САЩ. Все още няма подобни планове за европейските потребители на приложението, обаче.