Министерският съвет няма задължение да описва техническите параметри на параваните, зад които могат да гласуват гражданите.

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев, след като стана ясно - никой не припознава подобно задължение и поради това над 260 общини в България ще правят волни интерпретации на тема как да изглежда параванът за хартиеното гласуване, който с измененията в Изборния кодекс замени кабината за гласуване, или т.нар. тъмна стаичка.

Общините пишат до Централната избирателна комисия, а тя препраща въпросът до Министерския съвет с аргумента, че той отговаря за техническото обезпечаване на вота. На запитване на ЦИК до МС пък оттам казали, че това е работа на законодателя. Парламент обаче в момента няма и така прехвърлянето на отговорността продължава.

"Стандартизацията в случая може само да ограничи общинските избирателни комисии и да ги лиши от възможността да се съобразят с размерите на помещението за гласуване и разположението на масите, урните и машините", заяви днес Донев преди началото на днешното правителствено заседание, цитиран от БТА.

"Добре известно е, че извън ИК параванът е подвижна преграда и служи да прикрива действията ти, когато застанеш зад него", посочи още Донев.

И направи сравнение с досегашната "тъмна стаичка":

"Предназначението му е същото – да осигури тайната на вота. Добре известно е, че предшественикът на паравана – т.нар. тъмна стаичка, никога не е предизвиквала смут и колебания при тълкуването й. Тя, въпреки че нито е стаичка, нито е тъмна, никога не е обърквала ЦИК, РИК, СИК, ОИК, при естественото тълкуване на единственото й предназначение – избирателят да направи своя избор в пространство, защитено от чужди очи".

Служебният премиер отбеляза, че параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и с него нещата стоят по същия начин.

"Тъй като са необясними за мен и колегите от Министерския съвет аргументите на секретари на РИК, които се обръщат към мен за указания по този "сложен" въпрос, ще заявя ясно - Министерският съвет няма задължение да описва техническите параметри на параваните, зад които трябва да гласуват гражданите", заяви Гълъб Донев.

И атакува ЦИК:

 "Разбираме отказа на ЦИК да упражни ролята си на орган, даващ методически указания във връзка с изборния процес."

Той посочи, че при организацията на парламентарните изборите на 2 октомври миналата годината координацията и сътрудничеството между Министерския съвет и ЦИК са били на високо ниво.

"Разчитаме да бъде запазено постигнатото добро взаимодействие", допълни служебният премиер.