19 дни преди произвеждането на парламентарния вот по нови правила има повече въпроси отколкото отговори. Един такъв въпрос е как ще изглеждат параваните, които замениха с последните изменения в Изборния кодекс т.нар. тъмна стаичка - кабината. Оказва се, всички институции си прехвърлят отговорността и така се очаква над 260 общини сами да вземат решението как ще се гласува с хартията, дописвайки дупките в спешно "ремонтирания" кодекс.

Това се разбра от думите на говорителката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева пред Нова нюз.

Медията излъчи кратко интервю с представител на местната администрация в Монтана - Красимир Иванов - директор на дирекция "Административно правно и информационно обслужване". 

"В ИК кабината е заменена с параван. Никой не казва повече", посочи той.

От общината са питали и секционните избирателни комисии, и районните, и ЦИК, и Министерския съвет (МС).

"МС казва, че е работа на законодателите. Законодателите в момента са в предизборна кампания... Някой трябва просто да излезе и да каже какво правим по темата. Така ли ще остане, всеки ли ще прави интерпретации. Разбира се, че времето ни притиска", посочи Иванов.

Всичко казано от него потвърди в тв студиото Матева.

"Прав е господинът, че в ИК просто замениха кабина за гласуване с параван за гласуване. И изискването в паравана за гласуване да бъдат поставени указания как се гласува с хартиена бюлетина, както и кандидатските листи, означава, че тези паравани трябва да бъдат с достатъчен размер, за да могат в тях да бъдат поставени тези допълнителни указания и табла", заяви тя.

По думите й е възможно в действителност параваните в цялата страна да са "шарени" - която община както е решила да ги обособи. И потвърди, че кабинетът не иска да реши централизирано този проблем, макар според нея това да е негова работа.

"Пристигат писма в ЦИК, от РИК, от общини, включително от община Монтана, с въпроси какви са размерите и какъв трябва да бъде видът на параваните. Изпращаме тези писма до Министерския съвет, тъй като техническото осигуряване е дейност, която е задължение на изпълнителната власт", посочи говорителката на Комисията

От МС обаче казали, че не е нужно централизирано да се прави нищо - общините сами да осигурят параваните и да решат как да изглеждат.

"Така че да не се пращат писма на ЦИК, а на МС" - препрати Матева.

Големи въпросителни има и около друго нововъведение в Кодекса - видеонаблюдението и видеозаснемането при броенето след края на изборния ден. То е отговорност на кабинета - чрез Министерство на електронното управление, като от ЦИК са решили да дадат подробни указания към СИК какво да се прави с него след края на гласуването. Но... от Комисията нямат никаква информация какви ще са устройствата - гадаят, че ще са телефони, според спецификацията на обявената обществена поръчка.

"Времето преди избори никога не стига. За да опишем всичко около устройствата, трябва първо да сме видели самите устройства", посочи Матева в отговор на въпрос.

Тя потвърди, че хартията за машините ще стигне (в противен случай се минава на гласуване с класическатаа хартиена бюлетина, която т.нар. Хартиена коалиция върна с измененията в ИК като масов способ за гласуване).

Секционните комисии ще са облекчени в поне едно - да не сумират и преференциите от двата вида гласуване (след скандал, в който бе решила да не се нанасят отделно данните от машината и хартиеното гласуване, отменено от съда).

В края на деня ще се отпечата финален протокол от машината само с броя гласували, без резултатите, но ще се извличат данните от флашпаметта и ще се публикуват на сайта на ЦИК до резултатите от гласуването, така че да може да се сравнява - поясни Матева.