Новите мисии "Артемис" започнаха скромно, но имат една цел - повторно изпращане на астронавти до Луната. А това изисква и нови космически скафандри, които НАСА и Axiom Space показаха на света.

Прототипът, който ще влезе в употреба най-рано през декември 2025 г. - когато се очаква да стартира мисията "Артемис" III - е в действителност модерен космически костюм, не просто ъпгрейд на предишните.

Скафандърът е предвиден да работи с разнообразен тип човешки тела - по-едри и дребни астронавти - и включва много повече гъвкави стави от костюмите, с които Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и шепа други се разходиха по повърхността на спътника ни преди над половин век. Влизането в костюма става откъм гърба. Той включва ръкавици, които са разработени за дълга и детайлна употреба в микрогравитация. Същевременно костюмът може да се справи с огромния студ в тъмните части на Луната.

Шлемът пък включва повече и по-ефективни светлини от досегашните скафандри, както и HD камери - така че да може светът да види и астронавтите, и тяхната гледна точка по време на мисията.

Колкото и феновете на космически игри да харесват черната версия, тя няма да бъда ползвана - това всъщност е покривало, което за момента крие тези части от дизайна на костюма, които още не са защитени от патент. Както винаги, скафандърът ще бъде бял - за да пази астронавтите от високите температури.

Мисията "Артемис" III ще включва първата жена, която ще стъпи на Луната, и първият цветнокож. Екипажът ще остане на повърхността цяла седмица и ще направи поне 4 разходки, които ще включват събиране на множество проби. Двама души ще останат на борда на капсулата Орион, която се тества в първите две мисии и която ще ги върне обратно в орбита и на борда на космическия кораб, докарал ги до спътника - дело на SpaceX.