"Като израз на правото ни отговор на публикувания вече материал, следва да бъде посочено единствено, че в Закона за обществените поръчки (ЗОП) е предвиден ред, в рамките на който компетентните органи – Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховен административен съд (ВАС), могат да проверяват законосъобразността на решенията и проведените от възложителите процедури по ЗОП." 

Това гласи част от отговора на ръководството на Софийския районен съд до агенция БГНЕС по повод публикувана вчера информация за новата озвучителна система в храма на Темида, струваща 439 629 лв. 

С две думи: "На вас няма да ви даваме обяснения!"

Както Клуб Z писа, агенцията публикува вчера разследване за обществена поръчка от лятото на миналата година, касаеща оборудване на залите новата сграда на съда - бившето ГУСВ, на бул. "Цар Борис Трети" в столицата.

БГНЕС се е обърнала към СРС с искане да бъде предоставена офертата на единствената фирма, която се е явила на търга за изграждане на "озвучителна и информационна система". В писмено запитване до съда са поискани данни и за единичната цена на всеки елемент от вложеното оборудване – микрофони, озвучителни колони, записващи устройства, LED-дисплеи и др., за които ръководството на съда е платило със средства от бюджета на съдебната власт.

Вместо отговор от ръководството на СРС обявиха, че смятат за безсмислено полемизирането на темата, съобщава днес БГНЕС.

"Що се касае до обществена поръчка, чрез открита процедура с предмет: "Озвучителна и информационна система за съдебните зали в сградата на Софийския районен съд бул. "Цар Борис III" № 54", нито един заинтересован субект не е подал жалба срещу решение на възложителя. Ето защо решенията на председателя на СРС в рамките на процедурата са стабилизирани, породили са предвидените в закона правни последици и атакуването им е процесуално недопустимо. Обсъждането на тяхната законосъобразност, при положение че това е могло да бъде сторено в нарочна нормативноустановена процедура, извън рамките на последващи проверки от компетентните органи, е несъответно на закона", посочват още в прессъобщението от СРС.

БГНЕС припомни, че обществената поръчка с предмет на дейност изграждане на: "озвучителна и информационна система за съдебните зали за сградата на Софийски районен съд" е обявена на 19 юни 2014 г., а срокът за подаване на оферти е до 11 юли 2014 г., което е малко преди началото на съдебната ваканция на магистратите. Критерият за избор на изпълнител е офертата с "най-ниска цена". В нито един от публично достъпните документи по процедурата обаче не е посочена нейната прогнозна стойност. От кандидатите е изискана единствено банкова гаранция в размер на 3700 лв., общ оборот от изпълнение на сходни дейности в последните три години в размер на половин милион лева, както и минимум три сходни договора за последните три години.

Срещу сумата от 439 629 лв., с ДДС, фирмата "ЕОС Електроникс" се съгласява да оборудва 35 съдебни зали с председателски пултове, микрофони, озвучителни тела, усилватели, общо 41 бр. информационни LED-дисплея (35 бр. – 32 инчови и 6 бр. 46 инчови), както и система за разпит на непълнолетни лица. Сметката показва, че средно озвучаването на всяка една от 35-те зали на Софийския районен съд на бул. "Цар Борис Трети" 54 излиза приблизително 12 500 лв. За обществото остава тайна как е формирана тази крайна цена, защото никъде в документацията по търга, нито в договора са посочени единичните цени или марките на съответните устройства – пултове, микрофони, озвучителни тела, информационни LED-дисплеи, кабели и др.