Европейската комисия одобри вписването на „Търновски суджук“ в регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ).
Името на продукт, който е регистриран като ХТСХ, го защитава от фалшифициране и злоупотреба, отбелязват от централата в Брюксел.
Продуктът „Търновски суджук” се произвежда повече от 50 години, чрез прилагане на оригинална технология, състояща се в подходящо сортиране на говеждото месо и подбиране и дозиране на естествените подправки, оформянето на отделните парчета под формата на подкова, както и специфичния процес на пресоване и сушене, с което се постига уникалната сплесната форма.
През 1954 г. във Велико Търново е построен голям месокомбинат, отговарящ на всички хигиенни и технологични изисквания. Дълго време предприятието е от водещите в страната по отношение качеството на месните продукти и експортната дейност. Там първоначално е произведен и утвърден „Търновски суджук“.
Новото наименование ще бъде добавено към списъка на 63 вече защитени традиционни специалитети.
Още по темата
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни