Европейската комисия одобри вписването на „Търновски суджук“ в регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ).

Името на продукт, който е регистриран като ХТСХ, го защитава от фалшифициране и злоупотреба, отбелязват от централата в Брюксел.

Продуктът „Търновски суджук” се произвежда повече от 50 години, чрез прилагане на оригинална технология, състояща се в подходящо сортиране на говеждото месо и подбиране и дозиране на естествените подправки, оформянето на отделните парчета под формата на подкова, както и специфичния процес на пресоване и сушене, с което се постига уникалната сплесната форма.

През 1954 г. във Велико Търново е построен голям месокомбинат, отговарящ на всички хигиенни и технологични изисквания. Дълго време предприятието е от водещите в страната по отношение качеството на месните продукти и експортната дейност. Там първоначално е произведен и утвърден „Търновски суджук“.

Новото наименование ще бъде добавено към списъка на 63 вече защитени традиционни специалитети.