Престъпници, в сговор с политици, кроят план за преврат в прокуратурата - отстраняването на Иван Гешев и на други "неудобни магистрати". За целта те оставят в домовете си уличаващи ги флашки със записи, наркотици и напечатани на лист хартия също уличаващи ги послания - на английски и български, носещи дори заглавия като "Вредители за уволнение".

Това не е сюжет за Холивуд. Не е и за Боливуд. А е съдържателната част от вчерашния пърформънс на обвинението и следствието, придружен с прожектиране на записите от въпросните флашки. Бяха намесени "Къро", "Цецо от Белград", "Кокорчо", "ПеПе", журналисти от Bird, самият Гешев, МВР шеф и мн.др.

И разбира се, към така изложената от Гешев и от шефа на следствието "фактология", будната фейсбук общественост не остана безразлична.

Ето как бе възприето прокурорското мероприятие:

Самуил Петканов:

"Убедително. Най-после внушителна работа на прокуратурата. Спипаха ги. Присъдите ще бъдат необжалваеми и няма да има този път осъждане на България в международни съдилища."

"Според надеждни източници, Цветан Василев от Белград, Васил Божков от Дубай и Ружа Игнатова от Атлантида са вложили огромни финансови ресурси, за да дестабилизират България и да осъществят пълзящ преврат чрез свои криминални и политически пионки" - шегува се Петканов и по-късно със свой материал в НЕновините.

Валдес Радев:

Иван Червенков:

Христо Комарницки:

"Наречете ме старомоден и ретроград, но повече ми харесваха пресконференциите на Цацаров - за "Костинброд", за Цецомобилите, за КТБ. Класика!"

Явор Божанков:

"Гледах пресконференцията. 

Подредени гангстери - папките им именувани. "КЪРО - Килари". Всичко обяснено на бял лист А4. Педанти.

След НЕКСО и това - чакаме нов хит от Веско Маринов: "Родната прокуратура ни пази!"

Жената на Данчо Полицая:

Мартин Димитров:

"Тази пресконференция на прокуратурата сякаш е вдъхновена от "Everything Everywhere All At Once"."

Иван Бедров:

"Прокуратурата разкри нова мода при бандитите. Вече не си говорят в гората, под моста или на високо пусната музика, а си принтират съобщенията на бели листове, после си ги пазят по къщите, а разговорите си държат записани на флашки. Аз отдавна не притежавам устройство, в което да можеш да вкараш флашка, ама бандюгите сигурно са демоде. В това разследване са участвали много мармоти."

Журналистът Георги Марчев е публикувал следното - с краткия, но съвсем ясен коментар "Кадър на деня":

Андрей Янкулов:

"(...) хвърчащи листа с преобладаващо напечатан текст без контекст, инициали, прякори и пр."

"Един гигантски тюрлюгювеч, в който са наблъскани разни имена като Къро, Бобоков, Кокорчо, Митко С., ПП, ДБ, ВТБ, Цецо от Белград и пр."

Самуил Димитров:

"Прокуратурата е в добра форма, не се съмнявайте. Изсипаха едно количество записи с почти никакъв контекст и обяснения, но в тях се споменава който трябва – политици, журналисти, кримки, бизнесмени и т.н. И викат: Ние нищо не можем да коментираме, всеки сам да си преценя от чутото. 

А чутото е миш-маш пълен. За всяка една реплика от него можеш да си изкараш барем две конспиративни теории с участници, действия и тъй нататък. И понеже е пълен мазаляк, сега се чакат опорките. Те ще дойдат в близките часове и ще има яко огън по който трябва. Чул-недочул, разбрал-недоразбрал, вижда някакво обяснение, дето му харесва, взима си го и после го повтаря до припадък. 

Тоя път даже никой не може да ги критикува, че са публикували СРС-та, щото това не са СРС-та, а записи направени от еди-кой си. И най-важното – едни лоши заговорници са против Гешев. Нали се сещате кой е добрият. 

Абе, велико изпълнение."

Лора Филева:

Емилия Делева:

"Хвала на тез услужливи наркопласьори: на цели 2 флашки записали над 15 уличаващи ги разговори и оставили флашките на сгодно място, за да бъдат намерени при обиска. БОЛИВУД"