Авторката на "Хари Потър" Джоан Роулингс казва, че е знаела, че заради позициите си по трансджендър теми ще накара много хора да се чувстват нещастни, съобщава "Гардиън".

В една от редките си медийни изяви тя говори в подкаста на Меган Фелпс-Ропър "Ловът на вещици срещу Роулинг". Обяснява, че въпреки някои твърдения, че е предала важните послания от романите си за "Хари Потър", тя твърдо вярва, че продължава да отстоява позицията, която е заела в тях.

Писателката говори и за своите туитове през 2019 г. в подкрепа на Мая Форстейтър, която губи работата си след няколко постове в Туитър, че трансджендър жените не могат да променя биологическия си пол. Жената е уволнена, но по-късно печели съдебния процес, че е била дискриминирана.

В подкаста Роулинг казва: "Когато за първи път се заинтересувах и после дълбоко се притесних за това, което разпознах като културно движение, което беше нелиберално в методите си и спорно в идеите си, бях напълно наясно, че ако проговоря, много хора, които обичат книгите ми, ще се почувстват дълбоко нещастни от това".

"Осъзнавах, че ще е по-лесно да не го правя", добавя тя.

Но въпреки че била наясно, че може да стане наистина зле и че на моменти се страхувала за своята сигурност и особена тази на семейството си, Роулинг била убедена, че все пак иска да говори и че "времето ще каже дали е била права или е грешала".

Тя мислила за това дълго, задълбочено, слушала внимателно другата страна и сега вярвала напълно, че има нещо опасно в това движение и то трябва да бъде променено.

Авторката получи много критики, сред тях и от фенове на книгите ѝ. Беше залята от вълна от недоволство, нерядко прерастващо и в омраза заради позициите си в защита на жените, определяни от някои като трансфобия.

"Тонове от фенове на Хари Потър обаче бяха благодарни, че казах тези неща", смята сега писателката и добавя, че хората, коио твърдят, че тя е злодей, подобен на описаните в нейните книги, не са разбрали романите ѝ.

"Боря се срещу това, което виждам като мощно, подмолно, женомразко движение, което е намерило силна почва в много влиятелни кръгове от обществото", смята писателката.

"Не мисля, че това движение е доброкачествено образувание или че е лишено от власт. Така че, опасявам се, но аз подкрепям жените, които се борят да бъдат чути срещу опасността да загубят прехраната си и да не са защитени", обяснява още позицията си тя.

Фен на книгите ѝ, интервюиран за подкаста, казва, че се надява Роулинг да разбере защо толкова много трансхора са ѝ гневни и са наранени от позициите ѝ и да осъзнае защо хора, които са били постоянно отхвърляни и унижавани от семействата и властта, които не са имали достъп до здравеопазване, които са се борели за основни права, да бъдат част от обществото, може да се чувстват предадени от нейния принос "да се страхуват от нас"