Няма спасител. Зависи от всички нас да превърнем България в нормална европейска държава. С това послание лидерите на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ представиха на пресконференция в Пловдив част от приоритетите на обединението.

Пресконференцията откри Асен Василев с актуалната тема за финансите на България и увери, че пари в държавата има и няма причина за  паника:

„Стана доста ясно и от изявлението на БНБ, и от изявлението на вицепрезидента, че държавата няма да фалира. Причина за каквато и да е паника няма. Това, което продължава да се разказва и от ГЕРБ, и от части от служебния кабинет, е, че за да се постигнат 3% дефицит трябвало да се наложат драконови ограничения в разходите и да се правят допълнителни данъци свръхпечалба. Това не е необходимо и се вижда от отчета на Министерството на финансите за изпълнението на бюджета от януари. Разходите растат спрямо инфлацията, но виждаме срив в приходите. Приходите от събрано ДДС в страната са спаднали със 17,8%. Имаме 16% инфлация, 4% ръст на икономиката и вместо да приходите да се увеличат с 20% от ДДС, те са спаднали със 17,8%. Когато влязох като служебен министър и сменихме ръководството на НАП, успяхме да съберем 8 млрд. повече приходи в хазната от май до декември – с почти 18% повече от заложените.“

Изявлението на ПП-ДБ продължи с думите на Кирил Петков, че след 2 април България ще има редовно правителство, което ще започне да решава реалните проблеми на хората:

„Ще имаме редовно правителство, което ще внесе редовен бюджет с 3% дефицит и това правителство ще започне да решава реалните проблеми на хората. Част от нашата стратегия ще бъде фокусът върху малките и средни ферми, за да имаме качествена местна храна на по-ниски цени. Няма как да имаме по-ниски цени, когато внасяме 50% от доматите, 70% от месото, 45% от яйцата и 30% от млякото, а те идват на европейски цени заедно с таксите за транспорт. Приоритет ще бъде и влизането ни в еврозоната. Когато влезем в еврозоната, българските семейства ще бъдат сигурни, че техните спестявания не могат да бъдат функция на един или друг политик. Вярваме, че следващото правителство ще бъде с дълъг мандат. Имаме тази увереност, защото в обединението ни вече се присъединиха над 77 граждански движения, с които ни обединява каузата „Нормален европейски живот“.

Да върнем доверието в парламентарната република е една от основните задачи на обединението, които ген. Атанас Атанасов представи:

„Нашата основна задача е да върнем доверието в парламентарната република и да спрем този кръговрат от квази президентска република. Във външнополитически план основна задача е България да влезе в Шенген и затова е нужно да укрепим границите, да спрем наркоразпространението и да прекъснем корупцията. По отношение на МВР ще извадим на първа линия разследващи полицаи, за да бъде осъществена така наречената генерална превенция. И не на последно място, ще внесем отново пакет от законопроекти, свързани с управлението на службите, които са на пряко подчинение на МС, но де факто шефовете им се назначават от президента.“

Владислав Панев акцентира върху цената на природния газ, която в България пада с 3%, докато на борсата в Амстердам – с 20%:

„Откакто служебният кабинет управлява, цената на природния газ е по-висока от борсовата цена. За последния месец поевтиняването е само 3%, докато в Амстердам - с 20%. Имам усещане, че служебният кабинет поддържа изкуствено високи цени на енергоносителите, а това пречи на здравословен инвестиционен климат.’’

Добромира Костова представи приоритета на обединението за здравословна среда на живот:

„Достъпът до здравословна среда на живот е наше конституционно право, а истината е, че такава в България няма. Въздухът в Пловдив и на много места в страната е мръсен и ние ще предприемем спешни мерки в посока решаване на този проблем. Това означава да се съсредоточим върху цялостно развитие на регионите и да се търси комплексен подход за генерално подобрение на средата. Защото силна България означава силни региони, в които живеят здрави и щастливи хора.”

В пресконференцията се включи Никола Минчев – водач на листата в 16 МИР Пловдив-град, който представи приоритетите на обединението за съдебна реформа, както и местните реформи в град Пловдив. Приоритетите в 17 МИР Пловдив-област представи водачът на листата на ПП-ДБ – Росен Костурков, а Петя Ставрева от „Обединени земеделци“ също подчерта колко е важно да се постави фокус върху земеделието, за да имаме качествена българска храна на достъпни цени.

В края на пресконференцията обединението ПП-ДБ отново изрази увереност, че ще има значителна преднина на 2 април и че ще състави правителство с 4-годишен мандат. Причина за това са не само социологическите проучвания, които им дават преднина, а и всички повече от 77 граждански движения, с които се обединяват и които не са измервани социологически досега. Те застават рамо до рамо, защото знаят, че има как обединени да превърнат България в нормална европейска държава.   

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ