Днес гласуваме на втори тур на местните избори.

Балотажи ще се проведат в голяма част от страната – днес трябва да изберем 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. Балотажи днес се провеждат в 19 областни града, включително и трите най-големи София, Пловдив и Варна, където отново има избор и на районни кметове, като в 4 кметства се явяват трима претенденти, тъй като вторият и третият са с еднакъв брой гласове.

На първия тур навсякъде бяха избрани общинските съвети.

Изборният ден започна в 7 часа сутринта и ще приключи в 20 часа вечерта, като при чакащи избиратели пред секциите може да се удължи до 21 часа.

За разлика от първия тур, днес ще можем да гласуваме не само с хартиена бюлетина, но и с машина. За балотажите са образувани близо 7,3 хиляди секции. В близо 5,9 хиляди от тях може да се гласува и с машини. 

Право да гласуват имат граждани с адресна регистрация в България по постоянен и по настоящ адрес поне 6 месеца преди изборния ден на първия тур, т.е. 29 октомври. Това е т.нар. изискване за уседналост.

Поне единият от адресите трябва да бъде в съответната община или кметство, където гласува избирателят. По настоящ адрес може да се гласува, ако избирателят е поискал до 14 октомври да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес.

При влизане в секцията за гласуване секционната избирателна комисия проверява дали избирателят е записан в избирателния списък като направи сверка с документа му за самоличност (само лична карта или зелен паспорт; не могат да се представят международен паспорт и шофьорска книжка). Ако в секцията има машина, той казва дали ще гласува с нея или с хартия.

Гласуване с хартиена бюлетина


Ако избере хартиена бюлетина той може да получи една или две бюлетини (в местата, където днес се избират на балотаж и районни кметове) в зависимост от избора си. Зад паравана трябва да отбележи вота си с "Х" или "V" със синя химикалка, без да излиза от квадратчето срещу името на избрания кандидат за кмет. Ако сбърка, избирателят може да поиска нова бюлетина, но само веднъж.

Използването на други знаци, освен позволените, прави бюлетините невалидни. Същото се отнася и ако върху бюлетините се поставят букви, цифри, символи, думи и рисунки. Както и при липсата на два печата от секционната комисия.

Гласуване с машина

В случай, че избере машината, избирателят трябва да получи от СИК смарт карта за гласуване. Бюлетините трябва да се сгънат така, че да не се вижда отбелязаният вот и да се подадат сгънати на член на секционната комисия, за да ги подпечата за втори път и да откъсне отрязъка на всяка от тях. Накрая избирателят пуска бюлетините в урната за хартиени бюлетини, подписва се в избирателния списък и си получава обратно документа за самоличност.

Видеонаблюдение при броенето

Работата на секционните избирателни комисии по броенето на бюлетините и попълването на протоколите с резултатите ще може да се наблюдава на живо по интернет на платформата https://evideo.bg/.

Излъчването ще започне след края на изборния ден.

МВР и спокойствието в изборния ден

Изборният ден започна в спокойна обстановка, съобщават от пресцентъра на МВР. Предприети са всички необходими мерки за опазване на обществения ред и пожарната безопасност. Близо 10 000 служители на МВР ще участват в охраната на изборния ден.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, на денонощната телефонна линия 02 90 112 98 и на имейл izbori@mvr.bg, както и на специално отворените телефонни линии и електронни пощи по места в областните дирекции на МВР. 

Звената на Дирекция "Български документи за самоличност" работят от 08.30 до 19.00 часа. Те ще издават удостоверения за изгубени или повредени лични карти и документи с изтекъл срок.