Прокурорска проверка по казуса с недопускането на финансовия министър Асен Василев до вота в Хасково на първия тур на изборите изяснява какви са фактите. Това потвърди на брифинг председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Добромир Якимов, цитиран от БТА.

Преди седмица комисията в 28-ма секция в Хасково отказа на Василев да упражни правото си на глас заради липса на уседналост.

„Бях много учуден миналия петък, когато ми се обадиха да даваме обяснения. Защо от нас искат да обясняваме защо сме спазили закона, попита Якимов. - На въпроса ми на какво основание е образувана тази преписка, инспекторът от полицията ми отговори, че тя е образувана с прокурорско постановление.“

Шефът на ОИК не знаел какво точно се разследва.

„В случая дори няма изборно нарушение, а още по-малко данни за престъпление. Изискаха доста документи, разбрахме се на 7 ноември да предоставим всичко. Написал съм мотивирано обяснение до прокуратурата“, допълни Якимов.

Той припомни, че писмото от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което визира дебат за обсъждане на пропуски в законодателството именно в посока пречки за упражняването на глас, е изтеглено. Централната избирателна комисия освен това указа стриктно да спазваме правилата по отношение на уседналостта, отбеляза Якимов.

На въпрос дали евентуално министър Василев ще може да гласува на втория тур Якимов отговори, че няма данни ситуацията да се е променила от първия тур.