Ще ме арестуват във вторник! Излизайте на протест!

Това обяви бившият президент на САЩ Доналд Тръмп на социалната си мрежа Truth Social. Той допълни, че задържането му ще се случи във връзка с разследване на окръжната прокуратура на Манхатън.

Посланието на Тръмп предаваме с възможно най-близко придържане към смисловото и естетическото му съдържание:

"Страница 2: СЕГА НЕЗАКОННИТЕ ТЕЧОВЕ ОТ КОРУМПИРАНА И СИЛНО ПОЛИТИЗИРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА В МАНХАТЪН, КОЯТО Е ПОЗВОЛИЛА ПО НАСИЛНИЧЕСКО ПРЕСТЪПЕН НАЧИН НОВИ ДАННИ ДА БЪДАТ ПРЕДСТАВЕНИ И ЧИЙТО ЛИДЕР Е ФИНАНСИРАН ОТ ДЖОРДЖ СОРОС, ПОКАЗВАТ, ЧЕ БЕЗ НАЛИЧИЕТО НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, КОЕТО ДА МОЖЕ ДА БЪДЕ ДОКАЗАНО И БАЗИРАНО НА СТАРА И НАПЪЛНО ИЗОБЛИЧЕНА (ОТ МНОГО ДРУГИ ПРОКУРОРИ!) ПРИКАЗКА, ВОДЕЩИЯТ И ТО С МНОГО КАНДИДАТ НА РЕПУБЛИКАНЦИТЕ И БИВШ ПРЕЗИДЕНТ НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ ЩЕ БЪДЕ АРЕСТУВАН ВЪВ ВТОРНИК СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА. ПРОТЕСТИРАЙТЕ, ВЪРНЕТЕ НАЦИЯТА НИ!"

Разследването на прокуратурата е свързано с изплатените от Тръмп 130 000 долара на порноактрисата Сторми Даниелс в края на октомври 2016 г., дни преди президентските избори, за да "спечели" мълчанието й и да не позволи аферата им от 10 години по-рано да излезе наяве.

Тръмп отрича обвинението, по което главен свидетел е бившият му личен адвокат Майкъл Коен. Коен твърди, че лично е осигурил сумата. Изплащането само по себе си не е незаконно. Там е работата, че впоследствие пари на компанията са предоставени на Коен (да покрият разходите му) и са отразени по неправилен начин. 

"Ню Йорк Таймс" съобщи в петък, че дори срещу Тръмп да бъде повдигнато обвинение, осъждането му или изпращането му в затвора би било "предизвикателство", тъй като делото срещу него "почива на непроверена и следователно рискована правна теория, включваща сложно взаимодействие на закони, всички от които са престъпления от ниска степен". Според изданието максималната присъда, която Тръмп може да получи е до четири години затвор.

В петък вечерта настоящият адвокат на бившия президен Джоузеф Такопина увери, че ако срещу Тръмп бъдат повдигнати обвинения, президентът спокойно ще приеме решението на прокуратурата.

"Ще следваме нормалната процедура, ако се стигне до това", обяви той пред "Си Ен Би Си".

По данни на "Ен Би Си" приближени на Тръмп посъветвали бившия държавен глава да не организира протести, защото са загрижени за това как ще бъдат възприети в Америка масови демонстрации по улиците на Манхатън, малко повече от 2 години след безпрецедентното щурмуване на Капитолия от фанатизирани тръмписти.

Бившият президент, който разполага с денонощна охрана от тайните служби на САЩ, почти не напуска резиденцията си Мар-а-Лаго, Флорида. Съгласно закон на Флорида губернаторът е отговорен да гарантира, че дадено лице на територията на щата ще бъде арестувано и предадено на друг щат, ако то е обвинявано в престъпление.

Законът обаче дава правомощието на губернатора да поиска провеждането на допълнително разследване, преди обвиняемият да бъде екстрадиран, ако ответникът откаже да се съобрази с екстрадицията.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис в момента се позиционира като претендент за републиканската президентска номинация през 2024 г.

Откакто Тръмп обяви кандидатурата си за Белия дом през ноемрви 2022 г., шоуменът постоянно подмята обиди по адрес на Десантис заради отказа на популярния губернатор да оповести ясно, че няма да се яви на президентските избори през 2024 г.

Когато Десантис бе преизбран в края на миналата година, един от най-популярните рефрени на симпатизантите му, както във Флорида, така и из цяла Америка, стана:

"Още две години!".

Мандатът на губернаторите на САЩ е 4 години. А след малко по-малко от две Десантис може да стане лидерът на свободния свят.

Що се отнася до Тръмп, освен първият двукратно импийчван президент на Америка, той може да стане единственият държавен глава срещу когото е повдигано наказателно обвинение - преди, по време или след престоя му в Белия дом. 

Последно Ричард Никсън е бил изправян под подобна заплаха заради "Уотъргейт". Но наследилият го Джералд Форд решава да му даде амнистия.

Едва ли може да очакваме подобен реверанс от страна на Джо Байдън.