"Ботев" и "Локомотив" завършиха 1:1 в пловдивското дерби от 24-ия кръг на Първа лига. Антоан Бароан откри за „канарчетата“ в 81-ата минута, но само две минути по-късно гостите изравниха с автогорл на Джаспър ван Хертъм.

Това бе 116-ото издание на големия мач на Града под тепетата, като до двата гола той премина страхливо и под знака на скуката. Качеството на футбола бе доста ниско.

"Ботев" продължава да заема 10-ото място в класирането с актив от 27 точки, докато Локомотив е пети с 40 т., с 1 т. по-малко от четвъртия "Левски", който по-рано днес бе убедителен при визитата си на "Арда" (Кърджали) - 3:0, и изпревари „смърфовете“. 

Най-добрата възможност и за двата съперника преди почивката бе в 33-тата минута, когато играчите на Александър Томаш пропуснаха отличен шанс. Георги Аргилашки изпусна топката в опита си да улови след центриране от пряк свободен удар и след разбъркване тя отиде на крака на Ерик Сорга, който от точката за изпълнение на дузпа не успя да уцели опразнената врата. 

Три минути след това „черно-белите“ отново получиха възможност, след като Антоан Бароан сгреши при изнасянето в собствената половина, Джовани отне и стреля от дистанция, но стражът на "Ботев" отрази удара, а след това се намеси и при опита за добавка на Димитър Илиев. 

В 43-ата минута Ботев отговори с положение пред вратата на Хоркаш, при което Бароан и Уме Емануел бяха оставени сами в наказателното поле при центриране отдясно, но не успяха да нанесат точен завършващ удар. 

В същото русло вървеше и второто полувреме, като нулевото равенство изглеждаше най-логичният резултат.

В 81-ата минута "Ботев" поведе и хвърли в бурна радост повечето зрители на базата в "Коматево".

„Канарчетата“ организираха бърза контраатака, започната от Уме Емануел, който комбинира с Дилан Мертенс на левия фланг, нидерландецът изведе Антоан Бароан с пас зад защитата на „черно-белите“, французинът изпревари излезлия напред Динко Хоркаш и го преодоля за 1:0.

Усещането за победа на „канарчетата“ обаче трая кратко. Две минути по-късно "Локомотив" отговори чрез Георги Каракашев, който получи отдясно в наказателното поле на "Ботев" и стреля по диагонала. Топката се отби в крака на Джаспър ван Хертъм и влезе неспасяемо в далечния ъгъл на Георги Аргилашки - 1:1. 

"Левски" разби "Арда" и излезе четвърти

"Левски" записа лесна победа над "Арда" (Кърджали) с 3:0 като гост. С успеха си "сините" събраха 41 точки и излизат на 4-ото място - на 7 от третия ЦСКА 1948.

Роналдо, Рикардиньо и Ивелин Попов от дузпа вкараха и поднесоха подарък в мач номер 250 за Станимир Стоилов в Първа лига. Защитата на тима му не допусна попадение в трети пореден двубой.

Резултатът бе 2:0 до почивката с ранен първи гол. Попадението на Попов от наказателен удар падна малко след почивката.