България е сред страните от ЕС, които подкрепят доставката на 1 милион снаряда с калибър 155 милиметра за Украйна на обща стойност 1 милиард евро.

Това съобщиха за Клуб Z дипломатически източници в Брюксел.

Текстът на споразумението е почти готов след вчерашната среща на посланиците на страните членки. От шведското председателство се надяват той да бъде одобрен на днешната среща на министрите на външните работи и на отбраната в Брюксел.

Само една шепа страни не са съгласни, и то не целия текст, а с някои пасажи в него, казаха нашите събеседници. Става дума най-вече за въпроси като времевата рамка за производството на част от снарядите след поръчката. (Друга част трябва да дойде от настоящите запаси на държавите, след което същите тези запази да бъдат попълнени с част от новопроизведените снаряди – б.р.)

Планът е на стойност 2 милиарда евро и бе предложен на 20 февруари от върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Половината от сумата представлява нов пакет от помощ от Европейския механизъм в подкрепа на мира и се състои в доставки от националните запаси на страните членки или от направените вече заявки. Още толкова трябва да дойде от съвместни поръчки на 155-милиметрови снаряди от Европейската агенция за отбрана (ЕОА). Става дума за търсене от страна на държавите членки за запълване на запасите, като е възможна и спешна процедура.