Съединените щати подготвят психически Китай да не реагира остро срещу очаквано неофициално посещение на тайванската президентка Цай Ингвен като част от нейна по-широка международна обиколка. Според администрацията на президента Джо Байдън такава визита не би трябвало да послужи на Пекин като претекст за ескалация на враждебните действия в Тайванския проток, пише Асошиейтед прес.

Да се отбие във Вашингтон на път за друга дестинация е станало рутина за президента на Тайван през последните години. При тях тя се е срещала с членове на Конгреса и на тайванската диаспора и е разговаряла с председателя на Американския институт в Тайван, американската неправителствена организация, чрез която САЩ осъществяват неофициално връзките си с острова. Цай е минавала транзитно през Съединените щати шест пъти между 2016 и 2019 година, преди да разреди пътуванията си заради коронавирусната пандемия.

Китай всеки път реагира остро, както направи и при визитата на председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси в Тайван през август 2022 г. Тогава Пекин изстреля ракети над Тайван, разположи бойни кораби в Тайванския пролив и проведе военни учения близо до острова. Той още прекъсна разговорите за климата със САЩ и ограничи двустранните контакти с Пентагона.

Пекин приема официалните американски контакти с Тайва като поощряване на това десетилетната фактическа независимост на острава да стане постоянна - стъпка, която лидерите на САЩ твърдят, че не подкрепят. Пелоси беше най-висшият американски официален представител, посетил острова след предшественика ѝ Нют Гингрич през 1997 година. Според политиката на "един Китай" Съединените щати признават правителството в Пекин като правителство на Китай и нямат дипломатически връзки с Тайван, но в същото време посочват Тайпе като важен партньор в Индийско-Тихоокеанския район.

САЩ се все по-разтревожени от отдавна заявената цел на Пекин да обедини с Тайван с континентален Китай и от възможна война по тази причина. Китайските власти претендират самоуправляващата се островна демокрация да е тяхна територия. Актът за връзките с Тайван, американски закон от 1979 година, не изисква САЩ да се намеси военно, ако Китай нахлуе на острова, но определя като американска политика да се гарантира, че Тайван има ресурсите да се защити и да предотврати всяка едностранна промяна на статуквото от страна на Пекин, посочва АП. 

Трудните американо-китайски отношения още повече се усложниха от посещението на Пелоси насам, припомня тя. 

През февруари президентът на САЩ Джо Байдън нареди да бъде свален от небето китайски балон, който прекоси въздушното пространство над континенталната територия на САЩ.  Президентската администрация няколко пъти съобщава, че Китай се готви да изпрати оръжия на Русия, които тя да използва за войната си срещу Украйна, без обаче да посочи доказателста, че това вече става.

Държавният секретар Антъни Блинкън отложи посещение в Пекин след инцидента с балона, но даде да се разбере, че иска все пак да направи тази визита.

Белият дом каза също в понеделник, че официални лица разговарят с Китай за възможни посещения на министъра на финансите Джанет Йелън и на министъра на търговията Джина Раймондо в Китай, които да бъдат посветени на икономически въпроси. Байдън каза също, че очакма скоро да има телефонен разговор с китайския му колега Си Цзинпин.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби каза, че "поддържането на тези линии за комуникация отворени" е още важно.

Президентите Владимир Путин и Си се срещнаха в Москва в понеделник за първи път лице в лице като съюзници, откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от година.

Тайванското правителство каза по-рано този месец, че Цай планира да спре в Ню Йорк и в Южна Калифорния по време на по-широко предстоящо международно пътуване, но още не е съобщила кога точно ще бъде то.

Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Кевин Маккарти, републиканец от Калифорния, каза, че ще се срещне с Цай, когато тя пристигне в САЩ, и не изключи сам той да посети Тайван в израз на подкрепа.