Хага чака Путин.

На 17 март Международният наказателен съд (МНС) официално повдигна обвинения срещу диктатора за незаконната депортация и незаконното прехвърляне на украински деца в Русия.

Доказателствата за престъпленията на руския режим и личната роля на Путин са предостатъчни. Но за всеки случай президентът изрично се инкриминира по време на среща с комисарката за правото на детето в неговия кабинет Мария Лвова-Белова, в която я похвали за добрата работа по споменатите дейности.

Каква бе реакцията на Русия след решението на МНС? Позната, твърде позната.

Официален представител на властта обяви, че Руската федерация не е страна по Римския статут и затова не носи правна отговорност.

Неформален глашатай на Кремъл увери, че ако някоя държава си позволи да задържи Путин, Русия ще стовари цялата си ядрена мощ върху нея...

...предполагаемо, избягвайки по някакъв начин смъртта на диктатора?

Заповедта за арест на Путин променя залога на войната. Хилядите безименни руснаци, ежедневно хвърляни в "месомелачката", не са вече просто инструмент за териториални "похапванки". 

Делото по спасяването на главнокомандващия трафикант на деца е дело на руския войник.

Разбира се, стига кармата да не си свърши работата по алтернативен, но все така фатален начин.

Бахмут - уравнение с много неизвестни

Украинско знаме продължава да се вее над Бахмут. Докога? Един Бог знае.

Киев уверява, че няма да изостави града, чиято източна част попадна под контрола на руснаците преди близо две седмици. Оттогава окупаторите неуспешно се опитват да го обградят.

Западните военни експерти са разделени по въпроса дали решението на Зеленски да се продължи отбраната на Бахмут е правилно.

В единия лагер може да поставим Ярослав ТрофимовРоб Лий и Андрю Перпетуа. Според тях украинските войски трябва да се изтеглят на запад към укрепените отбранителни линии преди Краматорск и Словянск. С навлизането на руската армия в града защитата му вече не е изгодна за украинците - както заради прекомерните загуби на добре обучени защитници, така и поради хабенето на муниции. Нараства и недоволството сред украинските войници, които смятат, че са жертвани от некомпетентни командири. Съотношението на жертвите между украинците и руснаците остава в полза на защитниците (по последни данни - 5:1). Но украинските загуби са по-ценни, защото липсата им може подейства негативно на бъдещата пролетна контраофанзива. Докато Путин просто може да обяви нова мобилизационна вълна.

Някои специалисти вярват, че Киев трябва да продължи защитата на Бахмут. Филипс О'Браян и Майкъл Уайс настояват, че "Вагнер" и конвенционалните руски войски в региона не само търпят тежки загуби - достигнат е пределът на силите им. Британското военно министерство отчита, че руските атаки през изминалата седмица са спаднали до интензитета си от януари 2023 г. (преди началото на руската офанзива). "Институтът за изследване на войната" пък твърди, че руската офанзива наближава своята "кулминация".

Предстои развръзката. 

Авдийвка - пробив на руснаците?

През последната седмица, с цената на хиляди жертви, руснаците успяха да превземат села около Авдийвка. Една от причините е решението на украинските власти да намалят броя на защитниците, като ги изпратят до Бахмут, който се намира 50 км насевер.

За разлика от Бахмут, който е обграден от планини, затрудняващи придвижванията на руснаците в опитите им да сформират "обръч" около града, Авдийвка е разположен насред полета. 

Експертът Емил Кастехелми обръща внимание на все още контролираните от украинците западни села Бердичи, Орливка и Тоненке. Оттам минават ключови пътища за евакуация.

Той допълва, че вече е започнал т.нар. кален сезон, което затруднява както защитниците (няма възможност да получат подкрепления), така и агресорите (по-трудно се организират атаки). Кастехелми все пак не смята, че ситуацията е критична. Той припомня, че край Авдийвка се водят сражения още от 2014 г. и украинците винаги са успявали да стабилизират отбранителните си линии.

Рашисти на седмицата

Настъпи времето, господа съдебни заседатели, в което ще отчетем доказалите се през изминалите седем дни прокремълски флейтисти. Ето кои са нашите победили в "Рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" присъждаме на зам.-председателя на Руско-китайския център за търговско-икономическо сътрудничество Сергей Санакоев. Той със сигурност не мрази Америка, както ще се убедите в следното му изказване по време на гостуване в пропагандно телевизионно предаване.

"Ако се запитате: "Какво обединява всички събития по света?", отговорът е упадъкът на Бретън-Уудската система. Това е най-важното нещо. Първият признак е доларът, балонът. Ако разбирате от цифри, масата на долара е 450 пъти по-голяма от тази на цялата световна икономика, можете ли да си представите? На ръба е да се пукне. Като осъзнаят това, пускат нова емисия. Това се случи през 2001 г., когато си взривиха Кулите Близнаци, за да задействат машината".

В този момент водещата на предаването се събужда и го прекъсва.

"Това не е доказано".

Но Санакоев няма време за глупости.

"Може ли да говоря за себе си, а вие си го доказвайте или не си го доказвайте. Сергей Сергеевич (обръща се към друг гост), искам да ви кажа. Вие много правилно казахте, че американците са извадили късмет с пандемията. Но те не са късметлии. Те сами я изобретиха. Пуснаха я за тази специална цел, да започнат нова мисия. Когато се провалиха, започнаха война в Украйна. Когато и това не им стига, ще започнат война с Китай. И между другото - те подготвят много важно нещо. Ще разделят вътрешната финансова система на САЩ, отвън ще променят наличните пари в САЩ и ще кажат на останалите: "Довиждане, не ви дължим нищо, защото вие сте срещу нас, великите!".

Какво ще си помислите, ако ви кажем, че това не е най-тежкото бълнуване на "рашист" през изминалата седмица?

Представяме ви "сребърният медалист" Семьон Багдасаров, който е руски депутат и заместващ водещ на телевизионно предаване. За разлика от Санакоев, той не е просто американофобски конспиратор. Багдасаров, както ще се убедите, е по-специален случай:

"Турция е в сложна ситуация сега. Нека се възползваме. Да я изгоним от Централна Азия, да отстраним влиянието й в Украйна, да я изритаме от Южен Кавказ. Да съберем определени сили в Турция", в следващия момент депутатът започва да крещи с цяло гърло: "И ДА ВЪРНЕМ В СЪСТАВА НА НАШАТА ДЪРЖАВА ТОВА, КОЕТО ИСТОРИЧЕСКИ НИ ПРИНАДЛЕЖИ - КОНСТАНТИНОПОЛ! И ДА ВДИГНЕМ КРЪСТ НАД ХРАМА "СВ. СОФИЯ!"

После изневиделица понижава глас:

"Между другото, покажете в края фреските на "Св. София", които са скрити от хората, и музиката. Пуснете молитва, може би на арамейски, може би на руски".

Следва заплашително почукване по масата и нова експлозия:

"Подгответе се. ТОВА НЕ Е ЛИ ДОСТАТЪЧНО? ХАЙДЕ ДА СИ ГО ВЪРНЕМ! ТЕ СЧИТАТ ЮЖНА РУСИЯ ЗА ТЯХНА, ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ РЕГИОНА НА ВОЛГА ЗА ТЯХНА, ЧАСТ ОТ СИБИР ЗА ТЯХНА! ЗАЩО ДА НЕ СМЯТАМЕ ЗА НАШЕ ТОВА, КОЕТО НИКОГА НЕ Е БИЛО ТЯХНО? ТУРЧИН, ТОВА НЕ Е ТЮРК! ДА СЕ ПОГЛЕДНАТ В ОГЛЕДАЛОТО, КАКВО ОБЩО ИМАТ ТУРЦИТЕ С ЯКУТИТЕ, КИРГИЗИТЕ И КАЗАЦИТЕ? НИЩО ОБЩО НЯМАТ! ВСЕ ЕДНО АЗ ДА КАЖА, ЧЕ СЪМ КИТАЕЦ, НО АЗ НЕ ПРИЛИЧАМ НА КИТАЕЦ".

Вълнението на Багдасаров отново рязко изстива. Заменено е от спокойна, премерена реч.

"Нека се възползваме, в криза са. Слава Богу, в криза са. Кризата трябва да приключи с крах и с присъединяването на нашите територии".

"Златото" тази седмица може да принадлежи само и единствено на най-голямото его отвъд Атлантика - бившия президент и предполагаем бъдещ арестант Доналд Тръмп. В реч, публикувана в "Туитър" от сина му Доналд-младши, страстният любител на голфа твърди, че "никога не сме били по-близо до Трета световна война, отколкото сме сега при Джо Байдън".

Джон Кенеди, Роналд Рейгън и може би всички останали президенти от Студената война биха изразили особено мнение по въпроса.

Но не това е фрапиращата част от изказването на Тръмп:

"Всеки ден тази прокси битка в Украйна продължава. Ние рискуваме глобална война. Трябва да сме абсолютно ясни, че целта ни е веднага да прекратим враждебността, стрелбата трябва да спре. Това е централният проблем. Нуждаем се от мир без забавяне. В допълнение трябва напълно да се посветим на свалянето на глобалисткия неоконсервативен естаблишмънт, който постоянно ни вкарва в безкрайни войни, преструвайки се, че се бори за свободата и демокрацията в чужбина, докато ни превръща в страна от Третия свят и диктатура от Третия свят".

Бившият президент настоява всички агенти на "дълбоката държава" от "държавния департамент, отбранителната бюрокрация, спецслужбите" да бъдат уволнени, за да може Америка да бъде поставена на "първо място".

"За финал - трябва да приключим процеса, който започнахме при моята администрация, и напълно да преоценим целите и визията на НАТО. Външнополитическият естаблишмънт се опитва да вкарва света в конфликт с ядрената държава Русия заради ЛЪЖАТА, че Русия представлява нашата най-голяма заплаха".

След това Тръмп изброява някои от по-сериозните "заплахи". Измежду тях - "марксисите, които искат да станем безбожна страна, кланеща се пред олтара на расата, джендърството и околната среда".

Това, господа съдебни заседатели, доскоро бе лидерът на свободния свят. Заради някакви си 100 хиляди гласа в Пенсилвания, Джорджия и Аризона в момента той беснее и се заканва от Мар-а-Лаго. 

Вместо да разделя Украйна с Путин.