Водещи анализатори от НАТО смятат, че както Украйна, така и Русия са изправени пред "критични шест месеца".

Това заяви водещ служител на военния алианс пред вестник „Билд“.

Съветникът на НАТО не остави никакво съмнение, че оръжията, които в момента се доставят от Запада, ще бъдат използвани за прогонване на руската армия, нахлуваща в Южна и Източна Украйна, още през май, пише вестникът.

„Обучение, материали, логистика и разузнаване - в момента партньорите на Украйна дават всичко от себе си, за да се осъществи успешна контраофанзива“, заяви служителят на брифинг. Той добави: „Това, за което се подготвяме, е пролетна или лятна офанзива. Следващите шест месеца ще бъдат ключов период във войната не само за Украйна, но и за съюзниците“.

Съветникът даде подробности и за предполагаемите места на украинската контраофанзива, но трябваше да бъде много предпазлив от съображения за сигурност. Според служителя Русия "правилно" е предполагала, че основните украински офанзиви ще се проведат в областите "Луганск и Запорожие".

Целта при офанзивата в югоизточната част на страната е "да се прекъсне сухопътният мост към Крим", заявява той.

Украйна ще извърши по-нататъшни офанзиви, за които не може да коментира, посочи още той. По думите му те или са за отвличане на вниманието на руските сили, или са истинската цел на усилията за освобождаване на страната.

Високопоставеният съветник припомни, че миналото лято всички погледи бяха насочени към Херсон и тогава Украйна напълно изненадващо превзе Харковска област, освобождавайки огромна територия от руските нашественици.

Запитан дали руските военновъздушни сили биха могли да отблъснат нова мащабна украинска атака, служителят отговори, че в момента Москва не е готова да увеличи броя на своите екипажи или разположените в Украйна бойни самолети.

Това се дължи и на страха от загуба на още 130 собствени самолета в рамките на много кратък период от време, какъвто беше случаят през миналата година.

Натовският представител уточни: "Украинската противовъздушна отбрана днес все още е много по-силна, отколкото в началото на войната". Това е и източникът на увереността на западния военен алианс, че Украйна може да постигне пробив и да освободи нови територии през следващите месеци.

При това НАТО заяви също, че не изключва възможността Украйна да започне атака срещу Крим, който е под руска окупация от 2014 г. насам. "Киев има право да си върне цялата украинска територия", заяви в прав текст официалният представител.