Иван Гешев е в Брюксел. Той е кацнал там още вечерта в понеделник. Този път обаче - за разлика от бравурното отразяване на събитие, съпътстващо Молитвената закуска във Вашингтон, пресцентърът му е повече от мълчалив.

Единственото лаконично съобщение на сайта на прокуратурата е от вчера. Няма много конкретика, но четем, че той е на "работно" посещение, както и че:

"... При срещите си с членове на Европейския парламент Иван Гешев ще коментира предизвикателствата пред върховенството на правото в контекста на неправомерния политически натиск срещу независимостта на органите на съдебната власт...

... Гешев ще представи и позицията на прокуратурата за цялостна правосъдна реформа, която да ограничи тежкия формализъм на българския наказателен процес...

... Главният прокурор ще информира европейските парламентаристи за негативните последици от закриването на органите на специализираното правосъдие у нас", и т.н.

Не става ясно пред кои точно парламентаристи и по каква инициатива ще се случва всичкото това. В рамките на какъв форум, изслушване или някакъв друг формат.

Разбира се, главният прокурор е напълно надпартиен, аполитичен и независим. Въпреки това в САЩ той бе заедно с Хамид Хамид от ДПС - факт, който по изключително "левашки" начин прокуратурата се опита да пропусне в прессъобщенията си. Политикът обаче грееше точно до главния прокурор на сниките на други участници от други държави.

Като, че ли най-доволен от сегашното посещение е евродепутатът Александър Йорданов (ГЕРБ-СДС), който при предишни посещения на същия гост в Европарламента веднъж дори крещя на Атанас Чобанов от BIRD, който опитваше да го пита нещо. 

"В Европейския парламент продължават работните срещи на българския Главен прокурор Иван Гешев. Програмата му е много натоварена и той ще информира за нея, ако българските журналисти проявят интерес", написа Йорданов, като за доказателство прилага снимка.

Засега обаче интерес има, отговори - не.

Други източници, близки до ГЕРБ, също казаха, че се били "засекли" с обвинител №1 на летището, но не знаели каква е целта на визитата.

Чак по-късно днес - на третия ден от визитата, дойде съобщение. От него излиза, че акцент не е било закриването на спецпрокуратурата и "неправомерният политически натиск" върху Гешев, а... "зловредното руско влияние у нас", недопускането на "прояви на нетолерантност, противоречащи на стратегическия евроатлантически избор на страната" и на граждани, целящи "прокарване на антидемократични идеи" (явно се има предвид акцията срещу т. нар. Луковмарш", б.р.).

Освен това Гешев е поздравил младежи от Враца и община Симитли, които са в ЕП.

Ето съобщението в оригинал:

Активната роля на прокуратурата по противодействие на зловредното руско влияние в България – акцент при срещите на главния прокурор Иван Гешев в първия ден от посещението му в ЕП в Брюксел

Активността на българската прокуратура по противодействие на зловредното руско влияние у нас и в региона на Балканите бе във фокуса на разговорите, които главният прокурор Иван Гешев проведе през първия ден от посещението му в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел.

Иван Гешев подчерта пред Райнер Вийланд, заместник-председател на Европейския парламент, че са необходими целенасочени действия за затвърждаване на европейските ценности сред българското общество, като не се допускат прояви на нетолерантност, противоречащи на стратегическия евроатлантически избор на страната. От своя страна Райнер Вийлънд също изрази мнение, че европейската общност трябва да бъде единна в защита на основополагащите демократични принципи.

Пред заместник-председателя на Комисията по правни въпроси на ЕП Рафаеле Станканели Иван Гешев изрази позиция, че ръководената от него институция и занапред ще действа безкомпромисно по отношение възпирането на прокарване на чужди интереси в страната, особено в контекста на руската инвазия в Украйна.

Главният прокурор и зам.-председателят на Комисията по правни въпроси обсъдиха предизвикателства пред върховенството на правото у нас. Иван Гешев представи позицията на българската прокуратура за необходимостта от актуализиране на нормативната уредба, както и за отстояване на независимостта на съдебната власт като съществен елемент от утвърждаването на върховенството на правото.

Главният прокурор Иван Гешев проведе работна среща и с председателя на Комисията по бюджетен контрол на ЕП Моника Холмейер. Иван Гешев запозна представителя на Европарламента с актуални казуси от работата на българската прокуратура, при които са били установени притеснителни факти и обстоятелства за предприети действия с участието на български и други граждани, целящи прокарване на антидемократични и противоречащи на евроатлантическите приоритети на страната идеи. Разговорът между двамата бе в контекста на водени разследвания за търговия с влияние и организирана престъпност, с участието на лица, за които са налице данни за връзки с руски физически и юридически лица, включително и такива, попаднали под европейски санкции във връзка с войната на Русия срещу Украйна. В тази връзка Иван Гешев и Моника Холмейер обсъдиха необходимостта от активно противодействие на случаите на „пране на пари“, както и задълбочаване на работата по предотвратяване на съмнителни трансакции на финансови средства и осъществяването на сделки с криптовалута. Двете страни подчертаха ангажираността на страните членки на Европейския съюз и европейските институции по пресичане на финансовите потоци, имащи за цел подкопаване на доверието в европейските ценности и сигурност.

В рамките на първия ден от работното посещение на Иван Гешев в ЕП в Брюксел главният прокурор разговаря с европейския депутат от Испания от българския произход Ева-Мария Попчева.

По-късно Иван Гешев поздрави младежи от Враца и община Симитли, които бяха на посещение в европейската институция.

Журналистът Димитър Стоянов от BIRD пък снима Гешев на летището.

Текстът е:

"Изглежда много разстроен и без каскет".

Дали Гешев има основания да е "разстроен" от срещата с европартньорите - предстои да видим. По информация на Клуб Z обаче, той има няколко незначителни разговора с евродепутати и нищо по същество в неговия ресор, а цялата визита е PR акция, че се намира в сърцето на Европа.

Малко памет... 

Иначе подобни "имиджови" посещения не са новост. През 2016 г. в Брюксл се изсипват расови представители на "здравите сили" на съдебната система у нас: главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ВАС Георги Колев, шефката на Инспектората (все още и до днес) Теодора Точкова. Плюс двама тогавашни зам министри - Красимира Филипова (сега зам-главен прокурор) и Румен Андреев (преди - зам.шеф на НСлС), които биват представени като част от изпълнителната власт, а не се казва, че са магистрати, подчинени на прокуратурата.

Целта тогава е да се атакува продължаването на Механизма за сътрудничестов и проверка (МСП), както и да се нападнат Христо Иванов и Радан Кънев - лично от Цацаров. Главният прокурор обяснява, че са спорни източниците на информация, която служи за основа на изводи и препоръки в доклада, както и че в срещите с експертите на ЕК участват и хора, „чиято компетентност е под огромен въпрос“. 

Домакин беше - познайте кой: правото острие на ГЕРБ в ЕП Емил Радев, който и да ден днешен е евродепутат там (щрих е, че и Илияна Йотова - тогава евродепутат от БСП, е сред организаторите. Третият домакин е Филиз Хюсменова, от ДПС). Наши източници от Брюксел казаха, че и сега Гешев е засичан в кабинета на Емил Радев, а срещи организира и евродепутатът консерватор Ангел Джамбазки. Припомняме, че миналия месец той се срещна у нас с депутати от групата на Европейските консерватори и реформисти на Джамбазки, за да се оплаче от политически натиск.