За пореден път България, в лицето на държавния й глава и управляващ, отказва да се присъедини към общите политики за оказване на помощ за Украйна. Заявката за това даде Румен Радев днес, като коментарът му бе по повод решението след последния съвет на външните министри от страните членки на ЕС. На него страните членки постигнаха споразумение да предоставят на Украйна 1 милион 155-милиметрови снаряда в срок от 12 месеца. Нещо повече - българският държавен глава отново влезе в ролята на политическа фигура - като предизвика партиите, които в момента са в предизборна кампания за парламентарния вот, да заявят подкрепят ли неговата позиция, или не.

"България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна. Това е наше суверенно решение. България ще подкрепи европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира. 

Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори.

И е редно българските граждани да знаят отсега позицията на партиите, които след тези избори ще решават от името на България, дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или за удължаване на войната." - "хвърли ръкавицата" Румен Радев.

Любопитното е, че от всички, коментирани от него теми днес, той е избрал това да е единственият акцент във фейсбук публикацията от изявите му.

За доклада на Държавния департамент

"Не трябва да има както произволни арести, така и избирателно правосъдие."

Така пък Радев коментира последния доклад на държавния департамент на САЩ, в който е посочен незаконният арест на Бойко Борисов по времето на управлението на Кирил Петков.

"Ние имаме нужда от една пълноценна правосъдна реформа, с която да се ангажират всички политически партии. Да изключва както произволни арести, така и избирателно правосъдие. Все още има съмнения за избирателно правосъдие. Очаквам от предложените за втори път законови промени да бъдат приети в следващия парламент", посочи Радев, визирайки промените в НПК, които създават механизъм за разследване на главния прокурор.

"Докладът на Държавния департамент констатира проблеми, които са отдавна познати. България дължи правосъдна реформа не на някой в чужбина, а на своите граждани. Предизборните обещания трябва да водят не само до парламентарно представителство. Служебното правителство работи в законодателна рамка, приета от парламента. Там се къса нишката", каза още президентът.

Според него дали промените в НПК противоречат на конституцията, трябва да решат "нашите народни избраници". По принцип това обаче се решава от Конституционния съд, след като даден закон бъде приет.

"Посочете ми държава, която не е завладяна, ако тръгнем по тази логика? Да приемем закон за механизми за ефективно разследване на главния прокурор. Членовете на ВСС да не бъдат йерархично зависими от основни фигури в съдебната система. Големият проблем е избирателното правосъдие. Не може да се хвърлят части публично от някакви СРС-та", каза още Радев, сам обект преди време на едни такива хвърлени СРС.

И допълни, че промените в НПК ще бъдат "тестът за всички партии".

За финансите на държавата

"Финансите на държавата са стабилни. Другото са спекулативни интерпретации от предизборната кампания. Финансовото министерство държи стабилни държавните финанси. Има рекордна събираемост.

Спекулации са, че ще има орязване на заплати и пенсии, че ще има промяна на курса на лева, заеми от МВФ. Това е предупреждение, че ако се продължава с популистката политика, наложена от няколко предишни парламенти, можем да стигнем до тези сценарии, но в момента сме далеч от тях", добави Радев.