„Нямаше как да не се впечатля от написаното в частта „Произволни арести“ в доклада на Държавния департамент на САЩ. Сега целият свят вижда написано „черно на бяло“ как в XXI век лидерът на най-голямата партия в родината ни е бил арестуван, доказано незаконно. Този незаконен арест е произволен и много намирисва на политическа репресия от властимащите срещу опозицията.“

Това коментира председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, чието посещение във Вашингтон съвпада с публикуването на американския доклад.

Визитата му е именно по покана на Държавния департамент за участие в програма за млади лидери в различни сектори на обществената дейност от цял свят.

„Преди няколко дни от думите на финансовия министър стана ясно, че държавата ни трябва да провежда по-отговорна финансова политика, - продължава Георгиев. - Една беда обаче никога не идва сама - върховенството на закона е гръбнакът на демократичното управление. Ако няма пари в държавната хазна, ще се намерят, макар и трудно. Няма да се намери обаче кой да ни измъкне, ако позволим да се случи институционален фалит на държавата - именно за такъв провал по време на управлението кабинета на „Продължаваме промяната“ се говори в доклада на Държавния департамент“.

И цитира:

„Действията на правителството за борба с корупцията и нарушение на човешките права от длъжностни лица, са недостатъчни“.

„Друг проблем е безнаказаността“.

„Произволни арести“.

„Откакто комунизмът си отиде, в България показни политически арести и репресии върху опозицията не са извършвани. Още по-малко това е установявано с влезли в сила съдебни решения. Или в Доклад за човешките права на Държавния департамент. Е, „Промяната” ни припомни този „ддемократичен” похват. Прочухме се отвъд Океана. И то пак с лошо. Всеки има право да харесва или да не харесва Бойко Борисов, но да го пратиш в ареста, само защото ти е политически опонент и не ти се нрави какво говори, е позор. И не е виновен някой отвън, когато ти е казал, че царят е гол, защото националните съдилища са ти го казали същото... но кой да чуе?“, казва още шефът на Столичния общински съвет.

И добавя, че няма дори да коментира как изобщо изглежда незаконният арест на Севделина Арнаудова, извършен пред очите на детето ѝ в контекста на правата на жените недопускане на репресии срещу политически активисти.

Георгиев казва още, че макар да не са попаднали в доклада на САЩ „самопровъзгласилите се за силите на доброто“ ПП и ДБ вече са доказали, че не могат да гарантират върховенството на закона в България.

И припомня: потъпкана беше Конституцията ни от министър-председателя - със създаването и подписването собственоръчно от него на декларация за това има ли изобщо този човек правото да бъде министър или не; парламентарната група на същия този човек си избра председател на КЕВР, нарушавайки Конституцията и после затова изборът падна в Конституционния съд.

„Мачът "ПП срещу закона" свърши при резултат 0:3, като добавим решенията на съда, че арестите са незаконни. Изобщо, за „Продължаваме промяната“ Конституцията не е основен закон, както ни учат в Юридическия факултет, а закон, без който си живеят по-добре“, казва още Георгиев.

Според него е важно да се върви в правилната посока и да се спазва законът не заради оценката на Вашингтон или на някой друг, а заради бъдещето на собствения ни народ.

Шефът на Столичния общински съвет казва още, че се гордее с частта от доклада на Държавния департамент, посветена на София.

„Горд съм, че в доклада си Държавният департамент на САЩ изрично отбелязва усилията на Столична община за създаването на първата в страната общинска Правна клиника за жени и деца - пострадали от домашно насилие, както и че разкрихме ново защитено жилище. Доколкото ми е известно, за първи път проекти на Столичния общински съвет се обсъждат в документ на толкова високо ниво и то с две добри наши решения“, казва още Георгиев, който беше в основата на двете инициативи.