Със своите огромни фабрики за боеприпаси и безкрайни розови полета, Казанлък в Централна България наистина оправдава прякора си "Оръжия и рози" след началото на руската инвазия в Украйна.

Така започва статия на Euractiv, в която е описана ролята на оръжейната индустрия в града за осигуряването на военните нужди на украинските защитници през изминалата година, въпреки политическото разногласие в България по въпроса.

"Въпреки че самата България до голяма степен не е изпращала оръжие на Украйна поради историческите връзки на членката на ЕС с Москва, тук идва ролята на най-процъфтяващото производство на Казанлък. Неговите оръжия и муниции се купуват от съседни Румъния и Полша, преди да бъдат насочени към Киев. Казанлък, който също е известен със своето розово масло, пострада тежко, когато неговите оръжейни производители загубиха пазарите си, след разпадането на Съветския блок през 1989 г., въпреки че конфликтите в Близкия изток съживиха търсенето на неговите евтини и здрави оръжия, като AR-M1, "българския автомат Калашников".

България е специализирана в боеприпаси за оръжия от съветската епоха – тези, използвани най-много от Киев – въпреки че иска да модернизира остарелите си производствени мощности с европейски пари, за да започне да произвежда снаряди и други амуниции по стандарта на НАТО, изтъква Euractiv.

Изданието припомня подписания от ЕС план на стойност 2 млрд. евро, който включва съвместното купуване на артилерийски снаряди за Украйна. Споменато е, че въпреки "огромната полза от сделката за София", България не се е съгласила да подпише общата декларация на блока.

"Нейната резервираност не попречи и на еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон да започне миналата седмица обиколка на производители на оръжия в България за Европа. Нагоре по пътя от Казанлък, в Сопот, Бретон посети най-големия производител на оръжия в страната - "ВМЗ Сопот". Държавният завод има нова производствена линия за 155-милиметрови артилерийски снаряди, от които се нуждае украинската армия".

В статията е обяснено, че военната помощ на Украйна е много сложен въпрос, заради "социалистите - наследниците на старата комунистическа партия - и непрекъснато надигащите се ултранационалисти".

"Малко след началото на инвазията тогавашният проевропейски премиер Кирил Петков се опита да помогне на Киев. "Смятаме, че една трета от необходимите на Украйна боеприпаси в първата фаза на войната са дошли от България", каза Петков пред германския всекидневник "Ди Велт". Дори след падането на краткотрайния кабинет на Петков миналия юни непреките продажби на оръжие продължиха".

Цитирано е мнението на полковника от българската армия в оставка Владимир Миленски, който изразява съжаление, че България се е отказала открито да въоръжава Киев.

"Това би изпратило силен политически сигнал, показващ, че не сме политическа пионка в ръцете на Русия. Да принадлежиш към семейството на ЕС и НАТО и да се държиш така, че да не накърняваш интересите на Русия, която е агресор, в крайна сметка е равносилно на това да я подкрепяш".

Накрая Euractiv подчертава, че "на 2 април българите ще гласуват на предсрочни парламентарни избори, като в центъра на кампанията ще бъде войната в Украйна".